Pages

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη είναι Έλληνας και μιλά 32 γλώσσες

Ο Γιάννης Οικονόμου συμμετείχε στο συνέδριο «Πολυγλωσσία στην Ευρώπη»
Έχει αποκαλεστεί «φαινόμενο γλωσσομάθειας» και ο τίτλος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικός. Ο Γιάννης Οικονόμου μιλάει 32 γλώσσες και δίκαια θεωρείται ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη.

Πολλές ξένες εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει άρθρα για τον έλληνα μεταφραστή που έχει καταρρίψει τα γλωσσικά «σύνορα».

Ο κ. Οικονόμου γεννήθηκε στην Κρήτη, σπούδασε γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Μεσανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia), των ΗΠΑ. Από το 2002 εργάζεται ως μεταφραστής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημες γλώσσες της Ευρώπης είναι μόλις 23!

Ο κ. Οικονόμου συμμετείχε στο «Πολυγλωσσία στην Ευρώπη», συνέδριο που διοργανώθηκε στη Λεμεσο, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου, απένειμε τα βραβεία με το «Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών» σε πέντε έργα από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία, τα οποία σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις στην προώθηση της διδασκαλίας και της εκμάθησης γλωσσών.

Σε δηλώσεις της, η κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι η γλωσσική πολυμορφία είναι πλούτος για την Ε.Ε. και όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν, ώστε οι νέες γενιές να μαθαίνουν ακόμη περισσότερες γλώσσες.

Επίσης, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει την προσπάθειά της, ώστε κάθε παιδί να γνωρίζει δύο επιπλέον γλώσσες, πέραν της μητρικής του.
 
pinnokio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: