Pages

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

10 επικίνδυνα πράγματα που όλοι έχουμε σπίτι μας!


Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε μια ευρεία ποικιλία προϊόντων, τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι μας, είναι πιο τοξικές από ό, τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Αν και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι χημικές ουσίες έχουν κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, αφού χάρη σε αυτές κρατάμε τα κουνούπια μακριά, περιορίζουμε την καταστροφή των ρούχων από το σκόρο αλλά και χαρίζουμε στο σπίτι μας άρωμα… άνοιξης, οφείλουμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα 10 πιο κοινά τοξικά προϊόντα που έχουμε δίπλα μας κάθε στιγμή.


10. Ναφθαλίνη
















Δεν σκοτώνει μόνο το σκόρο αλλά και εμάς τους ίδιους! Τα αέρια από τη ναφθαλίνη που εξατμίζεται σιγά σιγά στα ρούχα είναι καρκινογόνα, ενώ εμποτίζουν ρούχα και ντουλάπες. Καλό θα ήταν να πλένουμε τα ρούχα πριν τα φορέσουμε και να αερίζουμε καλά τις ντουλάπες πριν ασχοληθούμε με τα χειμωνιάτικα. Το καλύτερο, βέβαια, είναι να πετάξουμε τις ναφθαλίνες και να τις αντικαταστήσουμε με κέδρο ή λεβάντα σε σακουλάκια.


9. Φυτοφάρμακα

















Το 90% των νοικοκυριών χρησιμοποιούν στο σπίτι κάποιο φυτοφάρμακο, είτε πρόκειται για εντομοκτόνo, μυκητοκτόνo, απολυμαντικό ή άλλο είδος. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία της έκθεσης των ανθρώπων στα φυτοφάρμακα συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους, φροντίστε να αερίζετε καλά μετά την εφαρμογή και να κρατάτε τα σκευάσματα μακριά από μικρά παιδιά.

8. Έπιπλα με πρεσαρισμένο ξύλο


















Αν μπερδευτήκατε λίγο με τον τίτλο, δεν αναφέρομαι στα έπιπλα αυτά καθεαυτά αλλά στην κόλλα που βρίσκεται μέσα στο ξύλο από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Πιο συγκεριμένα, το πρεσαρισμένο ξύλο περιέχει στο εσωτερικό του μοριοσανίδες, ινοσανίδες και μονωτικά υλικά, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με κόλλα. Η κόλλα αυτή, λοιπόν, που κρατά όλα τα είδη του ξύλου στη θέση τους, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήμα στους ανθρώπους, καθώς θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών φορμαλδεΰδης σε εσωτερικούς χώρους!


7. Χημικά στις μοκέτες















Μεταξύ κόλλας και χρωστικών ουσιών που υπάρχουν στις μοκέτες… συμβαίνουν τα χειρότερα για την υγεία μας! ‘Η καλύτερα, αυτή η μυρωδιά από την καινούργια μοκέτα είναι που κάνει όλη τη… δουλειά, καθώς μεταφέρει στον εσωτερικό χώρο επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις. Οι Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (ΠΟΕ) είναι χημικές οργανικές ενώσεις οι οποίες έχουν αρκετά υψηλή πίεση ατμών υπό φυσιολογικές συνθήκες ώστε να εξατμίζονται σε μεγάλο ποσοστό και να περνούν στην ατμόσφαιρα. Η πιό κοινή ΠΟΕ, είναι το μεθάνιο! Ξετυλίξτε τη μοκέτα εκτός σπιτιού και αφήστε τη μερικές μέρες να αεριστεί καλά. Για να ελαχιστοποιήσετε τις επικίνδυνες εκπομπές των χημικών, αερίζετε καλά όλα τα δωμάτια με καινούργιες μοκέτες.


6. Εκτυπωτές Laser















Οι laser εκτυπωτές εκπέμπουν στον αέρα μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία «κατακάθονται» στην καρδιά και τους πνεύμονες. Αν και δοκιμές μέχρι τώρα κορυφαίων εταιρειών με εκτυπωτές έχουν δείξει ότι οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από λίγα λεπτά, το βλαβερό ή όχι αποτέλεσμα εξαρτάται από το χρόνο έκθεσης. Για το λόγο αυτό, καλού-κακού, μην κάθεστε δίπλα σε έναν εκτυπωτή laser (όσοι εργάζονται σε γραφεία!) και για το σπίτι προτιμήστε έναν οικιακό εκτυπωτή inkjet.


5. Χρώματα σε παλιούς τοίχους
















Ειδικά σε παλιά σπίτια, χτισμένα πριν από το 1978, το χρώμα των τοίχων μπορεί να περιέχει μόλυβδο. Το άθικτο χρώμα σε μια επιφάνεια ενός παλιού σπιτιού δεν θα σας σκοτώσει! Μόνο όταν αρχίζει να ξεφλουδίζει, απελευθερώνει τα επιβλαβή σωματίδια μολύβδου, που καλό θα ήταν να μην τα εισπνεύσετε. Μην προσπαθήσετε ποτέ να αφαιρέσετε τέτοιου είδους χρώματα με τρίψιμο ή ξύσιμο και αφήστε έναν επαγγελματία να το κάνει. Τα σύγχρονα χρώματα δεν περιέχουν μόλυβδο, αρκεί να είναι επώνυμα.


4. Αρωματικά χώρου

















Αν θέλετε να φρεσκάρετε τον αέρα του σπιτιού σας καλό θα ήταν να ανοίγετε συχνότερα το παράθυρο, αφού προηγουμένως τοποθετήσετε στο μπαλκόνι μερικούς βασιλικούς (που είναι και φυσικά αντικουνουπικά!) και αποφύγετε διά ροπάλου τα τεχνητά αρωματικά. Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ απέδειξε ότι όταν αυτά χρησιμοποιούνται υπερβολικά ή σε μικρούς και όχι καλά αεριζόμενους χώρους, απελευθερώνουν διάφορους ρύπους και μάλιστα σε τοξικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται στις δύο βασικές χημικές ουσίες που περιέχουν: αιθυλένιο με βάση τους αιθέρες γλυκόλης και τερπένια. Το πρώτο είναι τοξικό από μόνο του, ενώ τα μη τοξικά τερπένια μπορεί να αντιδράσουν με το όζον στον αέρα, σχηματίζοντας έναν δηλητηριώδη συνδυασμό.


3. Πλαστικά μπιμπερό

















Στον Καναδά απαγορεύτηκε η πώληση των μπιμπερό που είναι κατασκευασμένα από πολυκαρβονικό πλαστικό, τα οποίο αποτελούν και τον πιο κοινό τύπο που κυκλοφορεί στην αγορά. Κι αυτό επειδή περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη-Α (BPA), η οποία απελευθερώνεται όταν ζεσταθεί το μπιμπερό. Η εν λόγω ουσία έχει δομή πολύ παρόμοια με τα οιστρογόνα και -εάν μπει στον ανθρώπινο οργανισμό- μπορεί να προκαλέσει κάποια ορμονική διαταραχή. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 93% των συμμετεχόντων είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα BPA στον οργανισμό τους, ενώ στα παιδιά βρέθηκε υψηλότερη συγκέντρωση.


2. Επιβραδυντικά φλόγας






















Συνήθως χρησιμοποιούνται σε στρώματα, ταπετσαρίες, στην τηλεόραση, στην επένδυση του Η/Υ και των κυκλωμάτων του. Τα επιβραδυντικά φλόγας έχουν σώσει πολλές ζωές, προλαμβάνοντας κάποια απρόσμενη πυρκαγιά στο σπίτι, ωστόσο, επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια πιο σκοτεινή πλευρά σε αυτούς τους χημικούς… υπερήρωες, που ονομάζονται πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες. Οι άνθρωποι μπορούν να τις εισπνεύσουν μέσω του αέρα και της σκόνης και αυτές με τη σειρά τους να εξαπλωθούν τόσο πολύ στο σώμα, με επικίνδυνα για την υγεία αποτελέσματα.


1. Καλλυντικά













Περιέχουν φθαλικές ενώσεις, τους γνωστούς «πλαστικοποιητές», που δεσμεύουν το άρωμα και το χρώμα των καλλυντικών! Ανάλογα με τη ματαιοδοξία σας, θα τις βρείτε στα σπρέι μαλλιών, στα σαμπουάν, στα αρώματα, στα αποσμητικά, στα καλλυντικά, ακόμη και στο κλασικό κίτρινο παπάκι που βάζουμε στο μπάνιο! Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν διαταραχές στις ορμόνες και είναι ιδιατέρως επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιλέγετε, λοιπόν, επώνυμα καλλυντικά και χρησιμοποιήστε τα με φειδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: