Pages

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί έθαψαν τη λίστα της Λαγκάρντ

Γιατί έθαψαν τη λίστα της ΛαγκάρντΕίχαν καταγραφεί 1.991 φοροφυγάδες

Ένα θρίλερ με άγνωστες πολιτικές και δικαστικές συνέπειες και με βασικούς πρωταγωνιστές τον πρώην υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και τη σημερινή ηγεσία του Σώματος Οικονομικού Εγκλήματος παίζεται τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα.

Η υπόθεση αφορά την περιβόητη λίστα Φαλτσιάνι, η οποία περιέχει 1.991 μεγαλοκαταθέτες της HSBC Γενεύης, την οποία εδώ και 18 μήνες δεν έχει δει κανένας. Η λίστα αυτή παραδόθηκε ιδιοχείρως από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως επίσης και στο ΣΔΟΕ αναρωτιούνται αν έχει δει κανείς τη λίστα πλην του πρώην υπουργού, ενώ πληροφορίες από τις γερμανικές φορολογικές υπηρεσίες που έχουν στα χέρια τους όλα τα ονόματα της λίστας, συνολικά 22.000 ευρωπαίοι πολίτες, ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων περιέχει και τα ονόματα της οικογένειας ισχυρού Έλληνα πολιτικού και μεγάλων επιχειρηματιών της χώρας.

Ο πρώην υπουργός είχε αναφέρει σε δήλωση του:

«Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Christine Lagarde στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών.

Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ σε μία Ελβετική τράπεζα.

Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη».

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Καπελέρης ισχυρίζεται ότι δεν έχει ιδέα για όλα αυτά, ενώ ο κ. Διώτης κάνει λόγο για μια λίστα που παρέλαβε ατύπως από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τον γρίφο πλέον θα κληθεί να λύσει ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος διέταξε να του παραδοθεί η λίστα, ενώ θα διερευνηθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος ώστε να προστατευτούν άτομα που φοροδιαφεύγουν.

Ο κ.Φαλτσιανι ήταν ένας υψηλόβαθμος τραπεζικός υπάλληλος της HSBC (τμήμα ΙΤ) στην Γενεύη. Κάποια στιγμή αποφασίζει να αντιγράψει τα ονόματα 24.000 πελατών σε έναν φορητό υπολογιστή.

Ο σκληρός δίσκος περιείχε εκτός από τα ονόματα, τους λογαριασμούς και φυσικά το ύψος των καταθέσεων. Τον Δεκέμβριο του 2008 συλλαμβάνεται από Γάλλους αξιωματικούς και παραδίδει (η κατά άλλους πουλάει) τα στοιχεία στην κυβέρνηση Σαρκοζι στις αρχές του 2009.

Αποκρυπτογραφώντας τον σκληρό δίσκο οι φορολογικές αρχές της χώρας διαπιστώνουν ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων περίπου 3.000 γαλλικά ονόματα , 5.800 ιταλικά, 6.000 βρετανικά , 5.000 γερμανικά και περίπου 1.991 ελληνικά ονόματα. Εταιριών και φυσικών προσώπων. Η γαλλική κυβέρνηση κατόπιν αιτήματος παρέδωσε τα ονόματα μεταξύ άλλων στις Ιταλικές , Βρετανικές και γερμανικές αρχές.

Η Ισπανία ενημερώθηκε επίσης για τους δικούς της πολίτες που τα ονόματά τους περιέχονταν στους δίσκους του Φαλτσιάνι και η χώρα ανέκτησε 6 δισ. ευρώ από φοροφυγάδες, όπως ο πρόεδρος της τράπεζας Σανταντέρ Εμίλιο Μποτίν. Η Ιταλία, με τη σειρά της, διαπίστωσε ότι φοροδιέφευγαν οι σχεδιαστές μόδας Βαλεντίνο και Ρενάτο Μπαλέστρα.

Οι Γάλλοι έχουν ανακοινώσει ότι από την περίφημη λίστα έχουν εισπράξει σε φόρους 1,1 δισ. ευρώ οι Γερμανοί πάνω από 2,5 δις ευρώ και οι Ιταλοί πάνω από 1,5 δις ευρώ .
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: