Pages

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μόσχα για τον Εφραίμ

Εκτενείς αναφορές στις εκκλησιαστικές και... πολιτικές αντιδράσεις κατά της σύλληψης του ηγουμένου Εφραίμ, τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ελλάδα, κάνουν τα ρωσικά ΜΜΕ.
Μιλώντας στο πρακτορείο "Ιντερφάξ - Ρελίγκια", ο Γεβγκένι Νικίφοροφ, πρόεδρος μιας από τις γνωστότερες ορθόδοξες οργανώσεις της Ρωσίας "Ράντονεζ", ανακοίνωσε ότι "οι ορθόδοξες κοινωνικές οργανώσεις της Μόσχας θα διοργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Ελλάδας". Έκκληση στους ορθοδόξους πολίτες να υποστηρίξουν τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, απηύθυνε και ο επικεφαλής του Ιδρύματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Την ελπίδα ότι "η σύλληψη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ δεν έχει πολιτικά κίνητρα", καθώς και ότι θα είναι "αντικειμενική" η ανακριτική διαδικασία, επανέλαβε ο γραμματέας διορθόδοξων σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι. Ο Ρώσος εκκλησιαστικός αξιωματούχος δήλωσε ακόμα ότι "στο Πατριαρχείο Μόσχας αντιμετωπίζουν τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ με συμπάθεια και σεβασμό", καθώς και "ως επιφανή παράγοντα της ορθόδοξης Εκκλησίας και καθηγούμενο μιας από τις μονές του Άθου με τη μέγιστη επιρροή".

Το πρακτορείο σχολιάζει τέλος το γεγονός ότι "ωστόσο το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο υπάγεται ο Άθως, μέχρι στιγμής δεν σχολίασε την κατάσταση".

Σε νεώτερη ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου αναφέρει ότι "θεωρούμε ότι πραγματοποιείται μια κατάφωρη αδικία και πρέπει όχι μόνο να προσευχηθούμε, αλλά και να δείξουμε ότι με αυτήν την αδικία δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε" και καταλήγει με έκκληση προς τους πιστούς «να επιδείξουν την αγανάκτησή τους από τις απάνθρωπες αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και ακολουθώντας το παράδειγμα των ορθοδόξων πολιτών της Ρωσίας και της Κύπρου να οργανώσουν διαμαρτυρίες στις Πρεσβείες της Ελλάδας και τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορα κράτη».

Το Ίδρυμα είχε οργανώσει την υποδοχή της Αγίας Ζώνης και του ηγουμένου Εφραίμ στη Ρωσία το φθινόπωρο και τον είχε προσωπικά συνοδεύσει στην κατοικία του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο θεωρούνται από τα ρωσικά ΜΜΕ και προσωπικοί φίλοι.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: