- Η τρόικα θέλει να έχει τον πρώτο λόγο για τις βασικές παραμέτρους του νέου φορολογικού τον Μάρτιο
- Πονοκέφαλος για τους δανειστές και τα χρέη του Δημοσίου ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ
- Ζητούν "επιθετικό" κλείσιμο οργανισμών και φορέων του Δημοσίου Συνεχή μηνύματα και σημειώματα ανταλλάσσουν τις τελευταίες ημέρες οι ελεγκτές της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς το κλιμάκιο αναμένεται να επιστρέψει με άγριες διαθέσεις, μετά τις 15 Ιανουαρίου και ζητάει να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.
Στο μικροσκόπιο της τρόικας βρίσκονται τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα έτσι ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό, καθώς και το “επιθετικό” κλείσιμο οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. Φυσικά στο τραπέζι είναι και η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων είτε με εφεδρεία είτε με απολύσεις.
Στο μέτωπο των μισθών έχει ήδη τεθεί το θέμα των μειώσεων στους μισθούς σε εισηγμένες ΔΕΚΟ στο Χρηματιστήριο, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα έχει ανοίξει για τα καλά η μείωση του μισθολογικού κόστους, είτε με περικοπές μισθών, κατάργηση επιδομάτων και δώρων, όπως το δώρο των Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας.
Ενδεικτικό του κλίματος και των διαθέσεων της τρόικας είναι οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημειώνει πως σε κάποιους τομείς υπάρχει ανάγκη να βελτιωθούν τα πράγματα.
Πέρα από τις άγριες διαθέσεις όμως, οι δανειστές εκφράζουν έντονη δυσφορία για τη νέα αναβολή στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων και πιέζουν ασφυκτικά να κλείσει το θέμα άμεσα, ενώ ζητούν και δραστικές μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα και στις δαπάνες υγείας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν επίσης και στο νέο φορολογικό σύστημα που αναμένεται να κατατεθεί έως τον Μάρτιο και φυσικά η τρόικα θέλει να έχει τον πρώτο λόγο για τις βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου.
Επίσης, για άλλη μία φορά η τρόικα θα τα “ψάλλει” στην ελληνική κυβέρνηση για το περιβόητο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που όλο ψηφίζεται και όλο μένει στα χαρτιά. Φυσικά, ιδιαίτερη σημασία για τους δανειστές μας έχει και το θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να αρχίσει να κινείται η αγορά και η οικονομία και να μειωθεί η ύφεση. Πιέσεις θα δεχθεί το οικονομικό επιτελείο και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες φτάνουν στο ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του PSI, θα κρίνουν εάν τελικά η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας μας συνολικού ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.
NEWSIT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου