Pages

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Η ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί το 2012

Την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη θα... κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση κατά τη διάρκεια του 2012, εξέφρασε ο Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt.
Αναγνωρίζοντας ότι «τα προβλήματα ορισμένων χωρών (της ζώνης του ευρώ) είναι ιδιαιτέρως σοβαρά» και ότι η επίλυσή τους θα είναι μία υπόθεση «μακράς πνοής», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει: «Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια των προσεχών δώδεκα μηνών θα έχουμε εξουδετερώσει τους κινδύνους μετάδοσης και θα έχουμε επιτύχει να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την ανάγκη για τη σύσταση το συντομότερο δυνατόν του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η λειτουργία του οποίου επισπεύσθηκε για τα μέσα του 2012. «Αυτό θα αποτελούσε το ισχυρότερο μήνυμα ότι τα κράτη της ευρωζώνης υποστηρίζουν το κοινό νόμισμα», λέει.

Τονίζοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται για το θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλώνει ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο ώστε ο Μηχανισμός να έχει συσταθεί από το πρώτο τρίμηνο του έτους και να βρίσκεται σε λειτουργία από τα μέσα του 2012.

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο πιο γρήγορα συγκεντρωθούν τα 80 δισεκατομμύρια του κεφαλαίου που θα διαθέτει ο Μηχανισμός , τόσο το καλύτερο.

«Όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα του ESM, αλλά επίσης για την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και των αγορών προς την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση», λέει. «Ωστόσο, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τη Γερμανία», τονίζει, προσθέτοντας ότι στον τομέα αυτόν δεν τίθεται θέμα το Βερολίνο να λειτουργήσει ως «τροχοπέδη».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: