Ο ιάπωνας πρωθυπουργός συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο, ενώ χθες Κυριακή είχε συνομιλίες με τον κινέζο ομόλογό του Τζιανμπάο. Η Κίνα είναι μεγάλος πολιτικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας.
Ο πρωθυπουργός Νόντα (ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Αυγούστου) θέλει να παρακινήσει το Πεκίνο, να μεσολαβήσει ώστε η Πιονγιάνγκ να επανέλθει γρήγορα στις πολυμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμά της. Στις ανωτέρω συνομιλίες συμμετέχουν : Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια-Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ τις εγκατέλειψε την άνοιξη του '09 και αμέσως έκανε πυρηνική δοκιμή, τη δεύτερη στη σειρά.
Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, που επικαλείται ο ανταποκριτής του Γερμανικού πρακτορείου στο Πεκίνο, η κινεζική ηγεσία είναι ανήσυχη για την αστάθεια στη Βόρεια Κορέα, τώρα, και οπωσδήποτε θέλει να αποφύγει ενα "κύμα" βορειοκορεατών προσφύγων στη μεθόριο.
Από την πλευρά του το Τόκιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ανήσυχο, επειδή βορειοκορεατικοί πύραυλοι μπορούν ανά πάσαν στιγμήν να πλήξουν το ιαπωνικό έδαφος.
Οικονομικές σχέσεις
Τις διήμερες σινοϊαπωνικές ολοκληρωθείσες διαβουλέυσεις, σε υψηλό επίπεδο, απασχόλησε επίσης η προώθηση ενός εμπορικού συμφώνου --με τη συμμετοχή και της Σεούλ--.
Η προοπτική, που τίθεται, είναι αυτό να λειτουργήσει από το προσεχές κιόλας έτος.
--Μάλιστα, διαρρέει σήμερα στο Πεκίνο ότι "θα ενθαρρυνθούν" οι οι οικονομικές συναλλαγές με τα τοπικά νομίσματα (το κινεζικό, το ιαπωνικό, το νοτιοκορεατικό).
Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι πολύ σημαντικές οικονομίες, σε επίπεδο πλανητικό.
Το Πεκίνο ενδιαφέρεται, τώρα, για την αγορά ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, διαρρέει επίσης.
Ναυτική συμφωνία
Οι σινοϊαπωνικές συνομιλίες, σε υψηλό επίπεδο, εξελίχθηκαν με θετικό τρόπο, παρ' ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν από "θερμά" επεισόδια με τη συμμετοχή μονάδων του πολεμικού ναυτικού τους, ενώ στο απώτερο παρελθόν έχουν έντονα δοκιμαστεί από την ιαπωνική κατοχή κινεζικών εδαφών.
Τώρα, όμως, συμφωνείται σε υψηλό επίπεδο παρόμοιες εμπλοκές πολεμικών σκαφών των δύο μερών να αποτρέπονται, χάρη στη λειτουργία μόνιμου Μηχανισμού (στελεχωμένου : από ανώτερους διπλωματικούς υπαλλήλους-αξιωματικούς του Λιμενικού) για τον μελλοντικό χειρισμό των ναυτικών κρίσεων μέσω μιάς πολύ καλύτερης, όσο και αποτελεσματικότερης, "κατ' ευθείαν" επικοινωνίας.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου