Pages

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

YOUNGERS VS. OLDERS,AN ETERNAL BATTLE

YOUNGERS VS. OLDERS,AN ETERNAL BATTLE
Οι νέοι πάντα είχαν έχουν και θα έχουν μια επιθετική στάση απέναντι στους μεγαλύτερους και ιδίως οι έφηβοι απέναντι στους γονείς τους. Δεν το κάνουν αυτό για κάποιο συγκεκριμένο λόγο απλώς η αντίδραση και η επιθετικότητα είναι ένα από τα κύρια γνωρίσματα της ηλικίας αυτής που ονομάζεται εφηβεία. Υπάρχουν όμως κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού.
Κάθε γενιά κάνοντας την αυτοκριτική της πρέπει να έχει το θάρρος να αναγνωρίζει τα αρνητικά και τα θετικά της χαρακτηριστικά και να αντιμετωπίζει την άλλη με σεβασμό και ειλικρίνεια. Αυτό όμως προϋποθέτει κινήσεις καλής θέλησης. Έτσι, θα ήταν χρήσιμο εάν οι ώριμοι έπαυαν να είναι δογματικοί και να μην δέχονται καμία άλλη γνώμη νομίζοντας πως αυτοί τα ξέρουν όλα. Επίσης κάτι ακόμα που θα βοηθούσε αρκετά στην αλληλοκατανόηση των δύο αυτών γενιών είναι η εγκατάλειψη των συνεχών επιφυλάξεων που έχουν σε κάθε τι που θα τους πουν οι νέοι, ίσως να ήταν καλύτερα εάν άκουγαν πρώτα αυτά που πρέπει για να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για όποιο θέμα. Τέλος, κάτι ακόμα που θα μπορούσαν να κάνουν οι ώριμοι είναι να παραμερίσουν τον εγωισμό τους και να είναι ανοιχτοί σε οποιαδήποτε κριτική των νέων ακόμα και αν αυτή δεν “στέκει”.
Για να επιτευχθεί όμως η αλληλοκατανόηση και να εξαλειφθεί το φαινόμενο γνωστό ως χάσμα των γενεών δεν φτάνει μόνο η καλή θέληση των μεγάλων αλλά και των νέων. Θα ήταν καλό, λοιπόν, εάν οι νέοι έπαυαν να μην επωφελούνται από τη μεγάλη πείρα των μεγάλων αντί να τους αγνοούν παντελώς. Επίσης αν οι νέοι σταματούσαν να φοβούνται να αναλάβουν κάποιες ευθύνες ίσως τότε θα καταλάβαιναν καλύτερα των κόσμο των μεγάλων και πως λειτουργεί αυτός. Επιπλέον είναι αναμφισβήτητα ωφέλιμο αν οι νέοι προσπαθήσουν να επιλύουν τα προβλήματα τους και γενικά να τα αντιμετωπίζουν από το να προσπαθούν να τα αποφύγουν το οποίο τις περισσότερες φορές δεν είναι και αποτελεσματικό διότι τα προβλήματα θα ξαναέρθουν στην επιφάνεια.
[xasma+genewn.jpg]Προσωπικά πιστεύω πως αυτή η αλλόκοτη για κάποιους συμπεριφορά των νέων δικαιολογείται για πολλούς λόγους. Καταρχήν, όπως όλοι ξέρουμε οι νέοι και οι μεγάλοι έζησαν σε διαφορετικές εποχές και μεγάλωσαν και ανατράφηκαν με διαφορετικές αντιλήψεις για την ζωή και τον κόσμο γύρω μας. Επίσης κάτι άλλο που ‘εξοργίζει’ πολύ τους σημερινούς νέους είναι η κατάσταση στην οποία βρήκαν τον κόσμο που θα μεγαλώσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Τέλος μια από τις σημαντικότερες αίτιες της συμπεριφοράς αυτής είναι πως οι νέοι σε αυτήν την περίοδο της ζωής τους νιώθουν την ανάγκη να είναι μόνοι τους και προσπαθούν να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους. Λογικό είναι λοιπόν να έχουν μια αντίδραση επιθετική θα έλεγα προς τους μεγαλύτερους, όχι επειδή τους
αντιπαθούν(αν και πολλοι αυτό νομίζουν) αλλά επειδή χρειάζονται αρκετό χρόνο να μείνουν μόνοι τους και να καταλάβουν καλύτερα το εγώ τους.
All in one, νυκοκοιρεμένα, πιστεύω πως ο γονέας ο οποίος κατηγορεί κατά κάποιο τρόπο τους νέους για ασέβεια και ανάρμοστη συμπεριφορά έχει άδικο γιατί αυτή η περίοδος της ζωής του κάθε ατόμου είναι κάθε άλλο παρά δικαιολογημένη γιατί έτσι ήταν,είναι και θα είναι για πάντα οι νέοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: