Pages

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Μια μικρή κυρία: Μπορείς να μεινεις φίλος με τον/την πρωην σου??






Τον/την χώρισες κι επειδή λυπάσαι για την κατάσταση στην οποία τον/την έφερες, ζητάς να μείνετε
φίλοι… Μήπως όμως κάνεις κάποιο λάθος?

Στις περισσότερες σχέσεις, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή έρχεται το τέλος. Εκτός πια κι αν πρόκειται για τον μεγάλο έρωτα που οδηγεί στα σκαλιά της εκκλησίας… Είχατε λοιπόν μια σχέση, μιλούσατε κάθε μέρα στο τηλέφωνο και περνούσατε πολύ χρόνο μαζί, αλλά τώρα που δεν είναι το άλλο σας μισό θα πρέπει να κρατήσετε μια… επαφή? Στο σημερινό κόσμο της ολοκληρωμένης επικοινωνίας, φαίνεται σχεδόν παράλογο να σταματήσουμε να μιλάμε με κάποιον που μοιραστήκαμε μια τόσο στενή σχέση. Το αν μπορούν ή όχι να μείνουν φίλοι δυο άνθρωποι μετά από μια σχέση που έχει τελειώσει, είναι ένα δίλλημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια σήμερα.

Με τον/την πρώην σύντροφό σου έχετε μοιραστεί στιγμές, που είτε σε κάνουν να γελάς ή να κλαις, τις οποίες θα πρέπει να βάλεις σε ένα κουτάκι μέσα σου και να προχωρήσεις μπροστά. Όπως και να το κάνεις, έχετε δεθεί μαζί. Σίγουρα λοιπόν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του χωρισμού, ένας από τους δύο νιώθει την ανάγκη να υποσχεθεί αιώνια φιλία- κάτι που στο τέλος τον κάνει επίορκο.
Αλλά σκεφτείτε το για μια στιγμή! Πόσο κοντά θέλετε να μείνετε με τον/την πρώην φίλο/η σας; Θέλετε πραγματικά να ξέρετε τι κάνει, ποιους ή ποιες βλέπει και πότε θα αρχίσει να βγαίνει ραντεβού πάλι; Είστε σε θέση να το χειριστείτε, όταν θα αρχίσει να βγαίνει με άλλους/άλλες ή όλο αυτό θα σας κάνει να ζηλέψετε, μέχρι το σημείο που θα ‘‘πονάτε’’;

Πριν κάνετε την ερώτηση, αν μπορείτε να μείνετε φίλος/η με τον/την πρώην σας, κάνετε πρώτα την ερώτηση, ‘‘μήπως τον/την αγαπάω ακόμα’’; ‘‘Μήπως τον/την θέλω πίσω;’’. Διότι, αν ναι, στην πραγματικότητα η φιλία είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε, ακόμα και αν αυτό προτάθηκε, ειδικότερα από τον/την ίδιο/α…
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Μπορείς να γίνεις φίλος/η με τον/την πρώην σου; Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί συνήθως να συμβεί…

• Σπάνια η απόφαση του χωρισμού είναι αμοιβαία, παρόλο που τα πράγματα θα γίνονταν πιο εύκολα έτσι στον κόσμο των σχέσεων. Ο ένας από τους δύο αναλαμβάνει το ρόλο του «κακού», με τον άλλο να πενθεί για το τέλος αυτής της σχέσης για εβδομάδες ή και μήνες ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο να χωρίζεις με κάποιον που έχεις μοιραστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής σου.
Πάνω λοιπόν στην ανακοίνωση του χωρισμού, φορτισμένος/η ψυχολογικά και για να ελαφρύνεις λίγο το κλίμα, κάνεις τον κλασσικό ελιγμό: Ανακοινώνεις ότι όλο το φταίξιμο είναι δικό σου κι ότι θα ήθελες να μείνετε φίλοι. Παλιό κόλπο, δεν πιάνει, δείχνει ηττοπάθεια και υποκρισία. Δεν πρέπει να έχεις κάνει χειρότερη πρόταση στη ζωή σου. Θέλοντας να βγεις από τη δύσκολη θέση, προτείνεις κάτι που δεν θα ήθελες ούτως ή άλλως. Το χειρότερο, ούτε ο άλλος το πιστεύει.
Συμπέρασμα: Τα κάνεις χειρότερα.
• Η ανόητή σου απόφαση και πρόταση να παραμείνεις φίλος με τον/την πρώην σου, δίνει το δικαίωμα να πιστεύει ότι θα είναι για πάντα στη ζωή σου και ότι, ουσιαστικά, δε θα σε χάσει ποτέ.
Έτσι, εσύ θα μπορέσεις να συνεχίσεις τη ζωή σου όπως την έχεις φανταστεί, απλά στα σχέδιά σου θα πρέπει να προσθέσεις και ορισμένους φιλικούς καφέδες με τον/την πρώην. Και να είσαι σίγουρος/η ότι θα βγαίνετε συχνά, καθώς θα σου θυμίζει συνεχώς την ύπαρξή του/της, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω e-mail.
Φυσικά, όλα αυτά δε θα διαρκέσουν πολύ, αλλά να ξέρεις ότι αν διαρκέσουν, θα είναι χειρότερα κι από τον ίδιο σας το χωρισμό. Δεν πρόκειται να απαλλαγείς και θα έχεις πάντα την ενόχληση κάποιου που θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να σε προσελκύσει, να σε κάνει να ζηλέψεις και -το χειρότερο- θα συνεχίσει να ζηλεύει και να διαμαρτύρεται διεκδικώντας τα δικαιώματα που είχε πάντα δίπλα σου.
Συμπέρασμα: Εχεις διατηρήσει όλα τα άσχημα της παλιάς σας σχέσης χωρίς να διατηρήσεις τίποτα καλό.

Οπότε, μετά από όλα αυτά, ακόμα πιστεύεις ότι μπορείς να μείνεις φίλος με τον/την πρώην σου; Μάλλον όχι… Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Οι πρώην πρέπει να παραμένουν πρώην γιατί:

1. Οι φίλοι τα λένε όλα: Εσύ;
Όσο δύσκολο και να είναι για δύο πρώην εραστές να μείνουν φίλοι, ποτέ δε θα μπορούν να "εμπιστευτούν" πραγματικά ο ένας τον άλλο. Πώς δηλαδή θα πεις ότι έχεις ραντεβού απόψε ή ότι θα φύγεις για ρομαντικό διήμερο? Εντάξει, μπορείς να τα αναφέρεις, αλλά να ξέρεις ότι πάντα θα πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα.

2. Πάντα θα υπάρχει πικρία από τη μία πλευρά
Από τη στιγμή που οι περισσότεροι χωρισμοί είναι μονόπλευροι, η μία πλευρά πάντα θα νιώθει προσβεβλημένη και πικραμένη από την άλλη. Ακόμα κι αν δηλώνει ότι θέλει να είναι φίλος/η σου, στην ουσία δεν είναι.

3. Δε θέλεις να τον/την δεις με κανέναν άλλο
Είναι στην ανθρώπινη φύση η ζήλια. Ακόμα κι αν τα συναισθήματά σου για τον άλλο έχουν πλέον ξεθωριάσει, η ζήλια θα σου χτυπήσει την πόρτα όταν βρει νέα αγκαλιά, ειδικά αν εσύ δυσκολεύεσαι για κάποιους λόγους να προχωρήσεις σε μια νέα σχέση. Αν ο άλλος το κάνει πρώτος, κάτι θα σε τσιμπήσει. "Δηλαδή τόσο εύκολα με πέταξε από την καρδιά του/της"; θα βροντοφωνάξει μέσα σου ο μικρός σατανάς που λέγεται εγωϊσμός. Δημιουργείται ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ σας, σχετικά με το ποιος από τους δύο θα βρει πρώτος νέα αγάπη, μια πρόκληση που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ειδικά για το άτομο που θεωρείται «παρατημένο». Ακόμα και για σένα που προκάλεσες το χωρισμό, η σκέψη ότι κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση σου, είναι δύσκολη και πονά αρκετά.

Η μόνη λύση: Προχώρα μπροστά!!
Το να αφήσεις πίσω το παρελθόν είναι αρκετά δύσκολο και σε καμία περίπτωση δε θέλεις να το έχεις αποθηκευμένο στο κινητό σου. Γι’ αυτόν που προκάλεσε το χωρισμό, μπορεί η «ανάρρωση» να είναι πιο εύκολη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει και καμία δυσκολία. Το να έχεις λοιπόν τον/την πρώην σύντροφό σου ακόμα στη ζωή σου να σου θυμίζει συνεχώς όλα όσα είχατε ζήσει μαζί, μόνο πιο δύσκολη μπορεί να την κάνει την κατάσταση και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να σε βοηθήσει να πας πιο μπροστά.
Ίσως μάλιστα θα ήταν καλύτερη ιδέα να αφήνατε και οι δύο τις καλές αναμνήσεις να κατακλύζουν αραιά και που το μυαλό σας, παρά να δημιουργήσετε νέες σαν φίλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: