Pages

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τεχνολογία που θα... φορεθεί πολύ


Γυαλιά ηλίου με κάμερες και δυνατότητα σύνδεσης στο Ιντερνετ, ρολόγια με παλμογράφους...
σουτιέν με θερμιδομετρητές, ακόμη και «στιγμιαία» ρούχα που δεν ράβονται αλλά ψεκάζονται στο σώμα είναι μερικά από τα γκάτζετ που κυκλοφορούν στην αγορά ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα


Από τους υπερμεγέθεις υπολογιστές της δεκαετίας του 1950 στους φορητούς υπολογιστές (laptops) και από τα netbooks (ακόμη πιο μικρά και ελαφριά laptops) στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones), η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς αποκτώντας ολοένα μεγαλύτερες δυνατότητες, αλλά παράλληλα μικραίνει σε μέγεθος καθώς μεταμορφώνεται από ακίνητη σε κινητή.

Οσο για το επόμενο βήμα, αυτό, όπως όλα δείχνουν, θέλει τα νέα υπερσύγχρονα γκάτζετ όχι απλά να μπαίνουν στην τσέπη του χρήστη, αλλά κυριολεκτικά να φοριούνται υπό μορφή ρούχων ή αξεσουάρ. Φορητή και ταυτοχρόνως... φορετή, λοιπόν, την τελευταία λέξη της τεχνολογίας θα τη ζήλευε ακόμη και ο κινηματογραφικός πράκτορας Τζέιμς Μποντ.

Γυαλιά ηλίου εξοπλισμένα με κάμερες, γυαλιά με σύνδεση στο διαδίκτυο οι φακοί των οποίων μετατρέπονται σε οθόνες υπολογιστή, ρολόγια με ταχύμετρα, βραχιόλα με παλμογράφους, σουτιέν με θερμιδομετρητές, ρούχα που καθαρίζονται μόνα τους και «στιγμιαία» ενδύματα που δεν ράβονται αλλά... ψεκάζονται πάνω στο σώμα: αυτά είναι μόνο κάποια από τα γκάτζετ που είτε κυκλοφορούν ήδη στην αγορά είτε πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο κοντινό μέλλον.


Ξεκινώντας από τον χώρο των οπτικών, η αεικίνητη Google παρουσίασε μόλις τον περασμένο μήνα το τελευταίο της δημιούργημα.

Ο λόγος για ένα ζευγάρι υπερσύγχρονων γυαλιών, των επονομαζομένων Google Glasses, οι φακοί των οποίων μπορούν ούτε λίγο ούτε πολύ να συνδέονται με το διαδίκτυο και να μετατρέπονται σε οθόνες υπολογιστή: δηλαδή να προβάλλουν πάνω τους ψηφιακές πληροφορίες (χάρτες ή ακόμη και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και να «διαβάζουν» το περιβάλλον. Επί της ουσίας, η εν λόγω συσκευή θα μπορεί να προσθέτει εικονικές πληροφορίες στον περιβάλλοντα χώρο, πληροφορίες σχετικές με τα αντικείμενα, τα σημεία ή τα πρόσωπα στα οποία στρέφει το βλέμμα του κάθε στιγμή ο χρήστης. Τα εν λόγω ψηφιακά δεδομένα δεν υποκαθιστούν το περιβάλλον αλλά αντιθέτως το «επαυξάνουν» προσδίδοντάς του επιπλέον πληροφορίες και γι' αυτό, όλες οι τέτοιου τύπου συσκευές μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της επονομαζόμενης «επαυξημένης ή μεικτής πραγματικότητας» (augmented reality).

Στον συγκεκριμένο κλάδο, πέρα από την Google, δραστηριοποιούνται και άλλες εταιρείες όπως η Vuzix, η Lorex και η Knapp, ενώ ήδη κάποιες επιχειρήσεις στην Αυστρία έχουν εφοδιάσει τους υπαλλήλους με γυαλιά «επαυξημένης πραγματικότητας», τα οποία τους επιτρέπουν να «σκανάρουν» προϊόντα «με το μάτι», χωρίς να χρειάζεται να περάσουν τα στοιχεία σε κάποιο υπολογιστή.

Αλλά και πέρα από τα οπτικά, η νέα έξυπνη τεχνολογία βρίσκει εφαρμογές και στον χώρο της ένδυσης. Για παράδειγμα, στην αγορά ήδη κυκλοφορούν εσώρουχα (σουτιέν και κοντομάνικες μπλούζες των εταιρειών Adidas και Under Armour) εξοπλισμένα με παλμογράφους, ταχύμετρα, επιταχυνσιόμετρα, θερμόμετρα και θερμιδομετρητές, τα οποία καταγράφουν τη φυσική δραστηριότητα του οργανισμού και εν συνεχεία, στέλνουν όλα τα στοιχεία προς ανάλυση σε ειδικές βάσεις δεδομένων στο διαδίκτυο.

«Εξυπνο» βραχιόλι
Να σημειωθεί μάλιστα πως ανάλογες δυνατότητες έχουν πλέον και κάποια ρολόγια χειρός-βραχιόλια όπως το μοντέλο Fuel Band της εταιρείας αθλητικών ειδών Nike, το e-Paper Watch της Pebble Technology και το UP της Jawbone.

Επιπλέον, πίσω στον χώρο της ένδυσης, ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα νέες εφευρέσεις όπως τα αυτο-καθαριζόμενα ρούχα (τα αφήνεις στον ήλιο και φεύγουν οι λεκέδες) καθώς και τα ρούχα σε μορφή σπρέι.

Ειδικά αυτά τα τελευταία (αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ισπανού σχεδιαστή Μανουέλ Τόρες με επιστήμονες του λονδρέζικου Imperial College) δεν ράβονται, αλλά γίνονται ύφασμα καθώς ψεκάζονται πάνω στο ανθρώπινο σώμα, ύφασμα το οποίο μάλιστα εν συνεχεία μπορεί να πλυθεί και να ξαναφορεθεί.

24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: