Pages

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Στο κόκκινο το ελληνικό και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Βουτιά πάνω από το 3% με το καλημέρα στο χρηματιστήριο της Αθήνας και ξεπούλημα δίχως αύριο καθώς τα ...
διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μιλούν ανοικτά για την έξοδο της  Ελλάδας από το ευρώ.

Η ανησυχία  των ξένων από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης έχει ενταθεί, αλλά το ζήτημα είναι αν υπάρχει  δεύτερο πλάνο σε μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ.

Στο «κόκκινο»  και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  με την Φρανκφούρτη να χάνει 1, 3% όπως και το Λονδίνο, ενώ το Παρίσι σημειώνει  μεγαλύτερες απώλειες φθάνοντας  το 1,7%. Σε πτώση και το ευρώ καθώς έφθασε στο 1,2877 δολάρια. Βουτιά και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Την ίδια ώρα, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα και οι νέες ανησυχίες αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας οδηγούν σε υψηλότερο επίπεδο τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Σταθερά πάνω από το «απαγορευτικό» επίπεδο του 6% κυμαίνεται η απόδοση του ισπανικού 10ετούς τίτλου. Στις πρωινές διαπραγματεύσεις ήδη ενισχύεται κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,12%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου στις 464 μονάδες βάσης. 

Τα νούμερα αυτά «υπαγορεύουν» την προσφυγή σε καθεστώς αρωγής από ΕΕ και ΔΝΤ. Προς το παρόν στην Ισπανία πιστεύουν ότι θα απεμπλακούν με ίδιες δυνάμεις από το «πρόβλημα». Οι αγορές πάντως επιμένουν να … τεστάρουν τις αντοχές της ισπανικής οικονομίας.

Σε «κρίσιμα» επίπεδα -αν θεωρήσουμε πως το επιτόκιο του 6% είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ χρεοκοπίας ή Μνημονίου- διαμορφώνεται και το ιταλικό χρέος. Άλλες εννέα μονάδες «τσίμπησε» η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, στο 5,76%.

Στην Αθήνα, είναι τόσο χαρακτηριστικός ο πανικός ώστε στον ΟΠΑΠ, υπάρχει ένας μεγάλος πωλητής ο οποίος με το άνοιγμα είχε βάλει εντολή πώλησης 173.000 κομματιών Στις 594 μονάδες διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης καταγράφοντας πτώση 2,94%. Κατάρρευση στην  μετοχή του ΟΠΑΠ με πτώση 8,64%. Πάνω από 10% στην Ελλάκτωρ και άνω του 6% η πτώση σε Alpha Bank, Εurobank. Βουτιά 5,29% στην ΔΕΗ.

Έξοδο από το ευρώ «βλέπει» και η Moody’s

Το σενάριο περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «υπογράφει» και η Moody’s.

Ο οίκος αξιολόγησης δημοσιοποιεί τις … ανησυχίες των αναλυτών του για το κυβερνητικό αδιέξοδο που παρατηρείται στην Ελλάδα και στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως αυτό το τέλμα «αυξάνει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δυσχεραίνει την κατάσταση για την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών της χώρας»…

Το ίδιο εβδομαδιαίο report της Moody’s αναφέρει πως «οι Έλληνες ψηφοφόροι έθεσαν στο περιθώριο τα δύο μεγάλα κόμματα που είχαν στηρίξει τα μέτρα λιτότητας και υποστηρίζει ότι πλέον η διεξαγωγή νέων εκλογών θεωρείται αναπόφευκτη».

Κατά τη Moody’s, εάν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ «θα υπάρξει μαζική φυγή των καταθετών από τις τράπεζες, πάγωμα των καταθέσεων από την κυβέρνηση, νέο νόμισμα που θα υποτιμήσει σημαντικά τις καταθέσεις, οικονομική αναταραχή», ενώ θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο και όχι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση και την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, «γεγονός που θα ζημιώσει σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε πιστωτική επέκταση και να στηρίξουν την ανάπτυξη».


24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: