Pages

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Μας αρρωσταίνουν οι άσπονδοι φίλοι μας



Όταν το θέμα είναι η προάσπιση της υγείας, ίσως δεν είναι και τόσο καλό να έχουμε από κοντά τους άσπονδους φίλους μας για να τους προσέχουμε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι τοξικές σχέσεις συσχετίζονται με καρκίνο, κατάθλιψη και καρδιοπάθεια.

Το εύρημα πρακτικά σημαίνει ότι οι υγιείς σχέσεις είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία μας με την ισορροπημένη διατροφή και την επαρκή ανάπαυση.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες (UCLA) ανακάλυψαν ότι οι αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη φλεγμονή στο σώμα, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πολυάριθμα δεινά – από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο μέχρι την υπέρταση και την κατάθλιψη.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), τα ευρήματά τους παρέχουν επιστημονική τεκμηρίωση στην θεωρία ότι οι ειλικρινείς και θετικές σχέσεις αποτελούν ασπίδα για την υγεία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 122 νέοι, υγιείς εθελοντές. Οι ερευνητές κατέγραφαν τα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους και τα συνέκριναν με την παραγωγή δύο φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα τους.

Οι εθελοντές κρατούσαν ημερολόγιο, στο οποίο σημείωναν μεταξύ άλλων τις ανταγωνιστικές στιγμές τους και τις προστριβές με τους φίλους τους, ενώ οι ερευνητές λάμβαναν δείγματα σιέλου για να μετρούν τα επίπεδα των δύο πρωτεϊνών.

Όσοι είχαν αρνητικά βιώματα με τους «φίλους» τους λίγες μέρες πριν από την λήψη των δειγμάτων, είχαν υψηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών.

Ανάλογη αύξηση στις πρωτεΐνες συνέβαινε και όταν οι εθελοντές κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε στρεσογόνες δραστηριότητες, όπως μια ομιλία ενώπιον κοινού και η επίλυση κουΐζ με αριθμούς.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως το γνωμικό «ο έξυπνος άνθρωπος έχει από κοντά τους εχθρούς του» κάνει κακό στην υγεία, λένε οι ερευνητές.

Χίλιες φορές καλύτερο είναι να μας περιβάλλουν άνθρωποι οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύουν ανταγωνιστικές ή τοξικές σχέσεις – και οι οποίοι σαφέστατα δεν παριστάνουν τους φίλους μας, αλλά στ’ αλήθεια είναι.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: