Pages

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Συρία



Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βαίνει η κατάσταση στη Συρία, μετά και την αποτυχία της αποστολής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου και το βέτο που ασκεί η Ρωσία στο ειρηνευτικό σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στις επιχειρήσεις καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Άσαντ, ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας σφυροκοπούν πόλεις της επαρχίας αλλά συνοικίες της πρωτεύουσας όπου υπάρχουν ομάδες λιποτακτών του στρατού, οι οποίοι έχουν συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς.

"Στη Χάμα γίνεται σφαγή και είναι σε εξέλιξη μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση συλλήψεων", σύμφωνα με ακτιβιστές από το βόρειο Λίβανο, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας κρατούν περίπου 600 άτομα στην επαρχία Χάμα.

Σαράντα δύο άμαχοι, ανάμεσά τους και δέκα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε πολλές περιοχές της Συρίας, κυρίως στη Χομς, από τις δυνάμεις ασφαλείας της, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές η ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων και οι συγκρούσεις που σημειώνονται σε περιοχές γύρω από τη Δαμασκό γίνονται προκειμένου οι συριακές αρχές να απαντήσουν στην αυξανόμενη δύναμη των εξεγερμένων. "Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει θέσει σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό του κάποιες περιοχές γύρω από τη Δαμασκό,  ενώ έχει υπό μερικό έλεγχο τη Ντούμα και τη Χαράστα", δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ένας ακτιβιστής .

Άλλοι ακτιβιστές από τη Ντούμα, τη Χαράστα και την Ιρμπίν δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας παρατάχθηκαν στις πόλεις τους μετά την αποχώρηση των εξεγερμένων, καθώς οι τελευταίοι δεν είχαν επαρκή μέσα για να αντισταθούν στον τακτικό στρατό. "Ο στρατός του Άσαντ έχει τεθωρακισμένα οχήματα και αντιαεροπορικά όπλα, ενώ εμείς έχουμε μόνο τουφέκια και αντιαρματικά", δήλωσε ένας μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Την ίδια ώρα, ομάδα ενόπλων επιτέθηκε σε λεωφορείο προσκυνητών και απήγαγε έντεκα Ιρανούς πολίτες, όπως μετέδωσε απόψε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna επικαλούμενο έναν Ιρανό αξιωματούχο. "Το λεωφορείο κατευθυνόταν στη Δαμασκό όταν δέχτηκε επίθεση στην κεντρική Συρία και έντεκα από τους επιβάτες απήχθησαν", δήλωσε ο Μασούντ Αχαβάν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Στην ιστοσελίδα της, η αγγλόφωνη Press TV ανέφερε ότι ένοπλοι απήγαγαν τους άνδρες που βρίσκονταν στο λεωφορείο και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία, αφήνοντας πίσω τις γυναίκες.

Επαφές Αραβικού Συνδέσμου με ΟΗΕ

 Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε σήμερα ότι θα αναχωρήσει το Σάββατο για την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συζητήσει το θέμα της Συρίας. Όπως δήλωσε ο αλ Αράμπι από το Κάιρο, τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να παραστεί με μία συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου σκοπεύει να "ζητήσει να επικυρωθεί" το αραβικό σχέδιο εξόδου της Συρίας από την κρίση.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να τους ζητήσει να στηρίξουν το σχέδιο που έχει συντάξει και το οποίο προβλέπει την αποχώρηση από την εξουσία του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Δαμασκός έχει ήδη απορρίψει το αραβικό αυτό σχέδιο εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία "επίθεση" στην εθνική κυριαρχία της Συρίας.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: