Pages

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αύριο το μεσημέρι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών



Την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας στο PSI εντός των προσεχών ημερών εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός, ενώ ως χρονικό στόχο για την ολοκλήρωση της συζήτησης με την τρόικα, προσδιόρισε τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τους συνεργάτες του πάντως να διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία πως «όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, όλα είναι ανοιχτά».

Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει νέα συνάντηση αυτή την ώρα με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλλάρα. Για τα αποτελέσματα της τελευταίας, αλλά και σειράς τέτοιων επαφών του τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του σε νέα σύσκεψη υπό την προεδρία του που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Κυριακή στις 13:00 μ.μ.στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Σε αυτήν, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το δεκασέλιδο κείμενο – βόμβα με τις απαιτήσεις της τρόικας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί «κοινός τόπος» μεταξύ των αρχηγών των τριών κομμάτων, αλλά και να συζητηθεί το «κρίσιμο» θέμα των «έγγραφων δεσμεύσεών» τους. Η συμφωνία πάντως αναμένεται να σκοντάψει πέραν από τα εργασιακά, στις απαιτήσεις της τρόικας για τις «δύο ταχύτητες» με τη χρήση κοινών και προνομιούχων μετοχών στην επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Ήδη χθες πάντως, ο κ.Παπαδήμος -που αναμένεται να φύγει για τις Βρυξέλλες αύριο προκειμένου να συμμετάσχει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας- προανήγγειλε με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters τη λήψη πρόσθετων μέτρων, εκτιμώντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ και πως η ελληνική οικονομία έχει κάνει σπουδαία πρόοδο. Σημείωσε ότι κατανοεί τη δυσαρέσκεια αλλά και την ανησυχία των πολιτών, εκφράζοντας την πεποίθηση όμως ότι «ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί πως απαιτούνται περισσότερα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Αντιστοίχως, ότι «είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο μετά τη συνάντησή του με την τρόικα χθες το απόγευμα, προσθέτοντας ότι η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου και πως «η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στο όνομα του έθνους, από όλους μας για το μέλλον όλων μας».

Νωρίτερα χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής παρότι επιβεβαίωσε ότι η τρόικα έχει ζητήσει απολύσεις στο Δημόσιο, επιχείρησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, λέγοντας πως «δεν τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα», και διαψεύδοντας τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αναλάβει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, κάτι για το οποίο τον «εξουσιοδότησαν» προχθές οι υπουργοί της κυβέρνησής του, ενώ προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση για «έγγραφες διαβεβαιώσεις» από τους αρχηγούς των κομμάτων, επιχειρώντας να μείνει στην... ουσία.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: