Pages

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Επιδημία η σχολική βία στα ελληνικά σχολεία

Επιδημία η σχολική βία στα ελληνικά σχολεία


Η επιθετική συμπεριφορά κάνει θραύση στο ελληνικά σχολεία. Πανελλαδική έρευνα δείχνει ότι ένας στους δέκα μαθητές πέφτει τακτικά θύμα ...
εκφοβισμού από τους συμμαθητές του, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα βίαιων καβγάδων μεταξύ των εφήβων.

«Η επιθετική συμπεριφορά και η βία, ιδιαίτερα μέσα στο σχολείο, εμφανίζονται με υψηλή συχνότητα στη διάρκεια της εφηβείας. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού έχει μεγάλη έκταση τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς». Αυτό σημειώνουν, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Αννα Κοκκέβη και οι συνεργάτες της στο τελευταίο τεύχος της έρευνας για την υγεία των εφήβων (HBSC/WHO) που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 5.000 μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών σε 306 σχολεία της χώρας. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς «οι συνέπειές του μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές, τόσο για τα θύματα όσο και για τους θύτες».

Τα παιδιά που υφίστανται τον εκφοβισμό και τη βία κινδυνεύουν να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης που δεν αποκλείεται να τους συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή τους. Τα ίδια συμπτώματα κινδυνεύουν να παρουσιάσουν και οι θύτες, οι οποίοι συχνά εμφανίζουν και χαμηλή σχολική επίδοση». 

Αναλυτικότερα, το 8,5% των μαθητών δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα κατά το τελευταίο δίμηνο, με το ποσοστό να μη διαφέρει ουσιαστικά ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια (9,4% και 7,7% αντίστοιχα). Αν και τα θύματα του εκφοβισμού παραμένουν σχεδόν σταθερά σε σχέση με το 2002 (8%), δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους θύτες. Το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν ότι έχουν εκφοβίσει συμμαθητές τους παρουσιάζει σημαντική αύξηση, από 9,1% το 2002 σε 15,8%. «Φαίνεται έτσι πως μεγαλύτεροςς αριθμός θυτών αναπτύσσει την επιθετικότητά του στα ίδια θύματα» σημειώνουν οι ερευνητές.

Σε ό,τι αφορά τις μορφές που παίρνει ο ενδοσχολικός εκφοβισμός, η έρευνα δείχνει ότι συνηθέστερη μορφή είναι τα λεκτικά πειράγματα (5,5% του συνόλου των μαθητών) και ακολουθούν οι χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου (4,4%), η διάδοση ψεμάτων και φημών (3,7%) και οι ενοχλήσεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου (3,3%). Λιγότερο συχνά αναφέρονται ο αποκλεισμός από παρέες και κοινές δραστηριότητες, η χρήση σωματικής βίας και οι άσχημοι χαρακτηρισμοί για την εθνικότητα και τη θρησκεία.

Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού οικονομικού επιπέδου πέφτουν θύματα εκφοβισμού σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (22,3%) σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από οικογένειες μέσου ή υψηλού οικονομικού επιπέδου (16%). Ακόμη, οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν ότι οι μαθητές που αποτελούν θύματα εκφοβισμού είναι σε υψηλότερο ποσοστό δυσαρεστημένοι τόσο από την υγεία τους όσο και από την εξωτερική τους εμφάνιση.

ΒΙΑΙΟΙ «ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ»Αναφορικά με την εμπλοκή των εφήβων σε βίαιους καβγάδες, από την έρευνα προκύπτει ότι περίπου ένας στους έξι μαθητές (15,9%) αναφέρει ότι έχει έρθει άγρια στα χέρια με κάποιον ή κάποιους τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας, ποσοστό σημαντικά ανεβασμένο σε σχέση με το 12,3% που είχε καταγραφεί το 2002. 

Επίσης σχεδόν οι μισοί μαθητές (49%) απάντησαν ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί τουλάχιστον μία φορά κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Οπως είναι αναμενόμενο, συμμετοχή σε βίαιο καβγά τουλάχιστον τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο αναφέρει σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό αγοριών (23,9%) από ό,τι κοριτσιών (8,3%). Από πλευράς ηλικίας την πρωτιά κατέχουν οι 13χρονοι, με ποσοστό 18,6%. Ακολουθούν οι 15χρονοι με 15,3% και οι 11χρονοι με 13,8%.

ΠΡΟΛΗΨΗ
«Η σχολική βία είναι μια πραγματικότητα στα σχολεία, αλλά και “μήτρα” συμπεριφορών για την κοινωνία” είχε δηλώσει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μετά τη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) Ιωάννη Τσιάντη. Το υπουργείο Παιδείας συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στο «Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΨΥΠΕ και έχει εξαγγείλει σειρά δράσεων με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου.
24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: