Pages

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ο Έλληνας που έγινε εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας

Αφιέρωμα στο Λευκάδιο Χερν ετοιμάζει η 'Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών' του Ιδρύματος Ωνάση Ο Λευκάδιος Χερν, ο αγαπημένος ποιητής των Ιαπώνων, έχει την τιμητική του φέτος στο αφιέρωμα που ετοιμάζει η "Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών" του Ιδρύματος Ωνάση. Η ιστορία του, "Η πηγή της ζωής", που περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες και άλλες ιστορίες", θα γίνει ταινία από τον κινηματογραφιστή Ράππα.

Ο Λευκάδιος Χερν, ελληνικής καταγωγής συγγραφέας, από Ιρλανδό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, έγινε ο εθνικός ποιητής των Ιαπώνων. Η ιστορία του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Όταν ο πατέρας του, Κάρολος Χερν, πήρε μετάθεση από το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα Επτανήσων για τις Δυτικές Ινδίες, η μητέρα του, Ρόζα, μαζί με τα παιδιά έφυγε στο Δουβλίνο για να ζήσουν με τους γονείς του άνδρα της. Όμως, αυτή η συγκατοίκηση ήταν δύσκολη κι έτσι έφυγαν και από εκεί, βρίσκοντας καταφύγιο' στο σπίτι μιας θείας της. Ο Κάρολος έπειτα χώρισε τη Ρόζα, και εκείνη έφυγε για πάντα στην Ελλάδα. Κανένα από τα παιδιά της δεν την ξανάδε. Ο Κάρολος ξαναπαντρεύτηκε και έζησε στην Ινδία, αφήνοντας μόνα τα παιδιά του.

Όπως αναφέρει το αφιέρωμα στα "Νέα", ο Λευκάδιος, την εποχή που πήγαινε σχολείο, ανακάλυψε ένα βιβλίο για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ενθουσιάστηκε. Σε ηλικία 19 ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου και γνώρισε τον εκδότη Χένρι Γουότκιν. Εκείνος του πρόσφερε δουλειά σε μια εφημερίδα κι αργότερα έφθασε να εργάζεται σε υψηλότερες θέσεις στην "Cincinnati Daily Enquirer". Κάποια στιγμή αρνήθηκε τον δυτικό πολιτισμό, και μετανάστευσε στην Ιαπωνία, παντρεύτηκε, πήρε την υπηκοότητα και άλλαξε το όνομά του σε Γιάκουμο Κοϊζούμι.

Ο κινηματογραφιστής Παναγιώτης Ράππας- μέλος της αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου - όταν έφθασε στην Ελλάδα αναζήτησε νέους με ειδικότητα στο animation για να στελεχώσει την Time Lapse Pictures Hellas (παρακλάδι της ομότιτλης εταιρείας παραγωγής του Λος Αντζελες), και ξεκίνησαν να φτιάχνουν μία 3d ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη πάνω στην ιστορία "Η πηγή της ζωής", του Χερν.

akous.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: