Pages

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Αποστάσεις από το Στρος-Καν παίρνουν οι σύντροφοί του

Αποστάσεις από το Στρος-Καν παίρνουν οι σύντροφοί τουΠιθανότατα την Κυριακή επιστρέφει στη Γαλλία ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Πολλά μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποστασιοποιούνται από τον Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην φαβορί των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές του 2012, πριν φυσικά κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού στη Νέα Υόρκη, ο οποίος αναμένεται στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την Κυριακή το πρωί.

Η ανακοίνωση, στις 23 Αυγούστου, της εγκατάλειψης της ποινικής δίωξης σε βάρος του Στρος-Καν από την αμερικανική δικαιοσύνη χαιρετίστηκε από τους Σοσιαλιστές.

Το «αφεντικό» του κόμματος, η Μαρτίν Ομπρί, εξέφρασε τη «μεγάλη ανακούφισή» της. Προέτρεψε μάλιστα «να γίνουν σεβαστές οι δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος-Καν, να τον αφήσουν να κάνει αυτό που θέλει περισσότερο, δηλαδή, να ξαναζήσει κανονικά και να μιλήσει την στιγμή που θα αποφασίσει».

Όμως, ο τόνος άρχισε να αλλάζει μετά τα «θερινά σεμινάρια» του κόμματος, το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου έγινε η επίσημη έναρξη της εκστρατείας για τις προκριματικές εκλογές που θα ορίσουν τον σοσιαλιστή υποψήφιο για την προεδρία.

Έτσι, η Ομπρί για πρώτη φορά αποστασιοποιήθηκε σαφώς από τον πρώην σύμμαχό της χθες λέγοντας ότι μοιράζεται την άποψη «πολλών γυναικών» για την «στάση» του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ απέναντι σε αυτές.

«Πάντα έλεγα το ίδιο πράγμα: πρώτον, το τεκμήριο της αθωότητας, δεύτερον, πιστεύω το ίδιο πράγμα με πολλές γυναίκες για τη στάση του Ντομινίκ Στρος-Καν απέναντι στις γυναίκες», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

«Ήμουν η πρώτη που έλεγε από την πρώτη ημέρα ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά και το θύμα και τις δηλώσεις του», πρόσθεσε η Ομπρί αναφερόμενη στην Ναφισατού Ντιαλό, τη νεοϋορκέζα καμαριέρα που έκανε μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση κατά του DSK.

Ο πρώην πρωθυπουργός και σεβαστό πρόσωπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μισέλ Ροκάρ ήταν πιο καυστικός, κρίνοντας την Δευτέρα ότι ο Ντομινίκ Στρος έχει προσβληθεί από «ψυχική ασθένεια» που τον εμποδίζει να «ελέγξει τις παρορμήσεις του».

Ωστόσο, διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι «λυπάται για το ότι οι αιχμηρές δηλώσεις που έκανε μπορεί να πλήγωσαν τον φίλο του Ντομινίκ Στρος-Καν και θα ήθελε να του ζητήσει συγγνώμη».

Πολλές μαρτυρίες έφεραν στο φως τους τελευταίους τις δυσκολίες που ο Ντομινίκ Στρος-Καν αντιμετωπίζει στις σχέσεις του με τις γυναίκες, ανάμεσα στην αποπλάνηση και την παρενόχληση, για τις οποίες φήμες κυκλοφορούσαν για χρόνια.

Ενώπιον πάντως των πρώην συναδέλφων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Ντομινίκ Στρος-Καν εξομολογήθηκε την Δευτέρα ότι διέπραξε ένα «λάθος» στα μέσα Μαΐου στη Νέα Υόρκη.

Μετά τις κατηγορίες της απόπειρας βιασμού, παραδέχτηκε ότι είχε μια σεξουαλική επαφή με την καμαριέρα, και οι δικηγόροι του εκτίμησαν μετά την απόρριψη της υπόθεσης ότι ο πελάτης τους είχε πληρώσει ακριβά «ένα στιγμιαίο λάθος στην κρίση του που δεν είχε τίποτα το εγκληματικό». 

newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: