Pages

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Επιτέλους μία καλή είδηση από την Ελλάδα

Σύμφωνα με τους Financial Times η χώρα μας αφήνει το ...συρτάκι και μπαίνει στον χορό των τραπεζικών ντιλ. Η εφημερίδα βλέπει με σιγουριά να έρχονται και άλλες συμφωνίες για συνενώσης μεταξύ ελληνικών τραπεζών, κάτι που ίσως αποτελέσει σήμα εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ''Στον χορό των τραπεζικών ντιλ μπαίνει η Ελλάδα''

Η φιλική συγχώνευση δύο ιδιωτικών ελληνικών τραπεζών με τη στήριξη του Κατάρ θεωρείται το πρώτο βήμα στο πολυαναμενόμενο κύμα συγχωνεύσεων για τον αγωνιζόμενο τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Η Eurobank EFG και η Alpha Bank, το δεύτερο και το τρίτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, θα ανακοινώσουν τη Δευτέρα συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών, ύστερα από κεφαλαιακή ενίσχυση 500 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση του Κατάρ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

"Είναι η πρώτη θετική είδηση που είχαμε τον τελευταίο χρόνο για την ελληνική οικονομία", δήλωσε manager ενός hedge fund με έδρα στη Βρετανία.

Η νέα τράπεζα, με περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 150 δισ. ευρώ και παρουσία σε 10 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο και θα ακολουθηθεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο συνολικής κεφαλαιακής ενίσχυσης 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με άτομο προσκείμενο στις συζητήσεις.

Με τον... γάμο των δύο τραπεζών αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες περί προσφυγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 10 δισ. ευρώ για αναδιάρθρωση κεφαλαίων - κίνηση που θα οδηγούσε στην κρατικοποίησή τους.

"Είναι μία σταθεροποιητική κίνηση, σε μία περίοδο τεράστιας αβεβαιότητας για τις ελληνικές τράπεζες", δήλωσε Βρετανός τραπεζικός αναλυτής.

"Θα πρέπει να περιμένουμε ότι και άλλες τράπεζες θα κινηθούν γρήγορα, οι πιέσεις για συγχωνεύσεις για να αποφευχθεί η προσφυγή στο ταμείο είναι τεράστιες", δήλωσε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος από την Ελλάδα.

Κατά τον τελευταίο χρόνο, τόσο η Alpha όσο και η Eurobank είχαν ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Υπήρξαν φήμες κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ότι η ΕΤΕ σύντομα θα παρουσιάσει πρόταση στην Τράπεζα Πειραιώς, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, όπως δήλωσαν αρκετοί τραπεζίτες. Το κρατικά ελεγχόμενο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Τράπεζα Αττικής επίσης θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι σε συγχωνεύσεις ή εξαγορές.

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια ύψους 10 - 15 δισ. ευρώ, μετά το haircut 21% που επιβλήθηκε στα χαρτοφυλάκιά τους από ελληνικά κρατικά ομόλογα, βάσει του δεύτερου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα.

Οι ισολογισμοί τους πιθανότατα θα δεχτούν ένα ακόμη πλήγμα φέτος με τα αποτελέσματα της BlackRock, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία διενεργείται κατόπιν αιτήματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: