Pages

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Συνεδριάζει την Πέμπτη η ISDA για το ελληνικό χρέος

Η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών... Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι έκανε δεκτό το αίτημα να εξεταστεί πιθανό πιστωτικό γεγονός σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό χρέος.

Η ISDA ανακοίνωσε ότι «έχει υποβληθεί ερώτημα σχετικά με πιθανό πιστωτικό γεγονός που συνδέεται με την Ελληνική Δημοκρατία και στη συνέχεια [το ερώτημα] έγινε δεκτό προς εξέταση από την Επιτροπή Προσδιορισμού (Determinations Committee) για την Ευρώπη, Μέση Αντολή και Αφρική (EMEA)».

Η Ένωση ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι με βάση τους κανονισμούς της Επιτροπής Προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής την Πέμπτη, 1η Μαρτίου, για να αποφανθεί αν έχει σημειωθεί πιστωτικό γεγονός. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Στην Επιτροπή Προσδιορισμού που θα εξετάσει το αίτημα για το ελληνικό χρέος περιλαμβάνονται τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Bank of America, η JPMorgan Chase και η Morgan Stanley από τις ΗΠΑ και οι Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Deutsche Bank από την Ευρώπη.

Η απόφαση της ISDA να αξιολογήσει αν έχει σημειωθεί πιστωτικό γεγονός ακολουθεί σχετικό αίτημα επενδυτή που ζήτησε από την Ένωση να αποφασίσει εάν μπορεί να ενεργοποιηθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι του ελληνικού χρέους.

Το συγκεκριμένο αίτημα ζητά από την ISDA να αποφασίσει εάν η νομοθεσία που εγκρίνει την υλοποίηση της συμφωνίας για την ανταλλαγή χρέους και η ψηφοφορία για τα CACs που μπορεί να υποχρεώσει σε απώλειες τους ιδιώτες πιστωτές, συνιστά credit event που θα ενεργοποιήσει την πληρωμή των CDS.

Σημειώνεται ότι η ISDA έχει στο παρελθόν αναφέρει ότι η αναδρομική εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses - CACs) στο ελληνικό χρέος δεν είναι απαραίτητο ότι θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.

24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: