Pages

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΗΠΑ: 15 δυσλειτουργίες σε πυρηνικούς σταθμούς το 2011

Μια ομάδα Αμερικανών ανεξάρτητων ... ειδικών εντόπισε το 2011 δεκαπέντε δυσλειτουργίες σε 13 από τους 104 πυρηνικούς αντιδραστήρες, που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες των οποίων οι συνέπειες θα ήταν δυνητικά σοβαρές, σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται σήμερα.

Η έκθεση αυτή της Ένωσης των Ενδιαφερόμενων Επιστημόνων (UCS), εξετάζει λεπτομερώς «σοβαρά προβλήματα που αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή» και αξιολογεί την απάντηση της Αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής (NRC), σε κάθε περίπτωση.

«Στο μέτρο που οι επιθεωρήσεις της NRC, δεν μπορούν να αποκαλύψουν ούτε ένα μικρό μέρος των υφιστάμενων προβλημάτων, είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίσει αυτά αποτελεσματικά», τονίζουν οι ειδικοί.

«Η έκθεση δείχνει ότι πολλές από αυτές τις δυσλειτουργίες συνέβησαν επειδή οι ιδιοκτήτες των μονάδων ανέχθηκαν γνωστά προβλήματα ή έλαβαν ανεπαρκή μέτρα για τη διόρθωσή τους», σημειώνουν οι ειδικοί.

Έτσι, στην πυρηνική μονάδα Oconee στη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικά), οι υπηρεσίες συντήρησης ανακάλυψαν το 2011 ότι ένα σύστημα ψύξης έκτακτης ανάγκης των πυρήνων των αντιδραστήρων που είχε εγκατασταθεί το 1983 δεν θα είχε λειτουργήσει σε περίπτωσης ανάγκης, καθώς οι αυτόματοι διακόπτες του κυκλώματος δεν είχαν ρυθμιστεί σωστά.

Η UCS έκανε τη σύνδεση μεταξύ της μονάδας του Oconee και εκείνης του Three Mile Island, στην Πενσυλβάνια (ανατολικά) της οποίας ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες, το 1979, είχε υποστεί μερική τήξη λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος ψύξης.

Η έκθεση επικρίνει επίσης τις πυρηνικές μονάδες του Braidwood και του Byron στο Ιλινόι (βόρεια).

24ωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: