Pages

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ένας στους έξι νέους στην Ευρώπη δεν εργάζεται

Δεν σπουδάζει, ούτε δουλεύει, αν και είναι ήδη 23 χρονών... Θα μπορούσαν να τον λένε Γιώργο ή Ζαν ή Τζον. Είναι ένας από τους εκατομμύρια νεαρούς Ευρωπαίους -ηλικίας 18 έως 24 ετών- που βρίσκονται εκτός τόσο της αγοράς εργασίας, όσο και της εκπαίδευσης, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ένας στους έξι Ευρωπαίους της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ή το 16,5% του ευρωπαϊκού νεανικού πληθυσμού, βρισκόταν ακριβώς σε αυτή την κατάσταση το 2010 και «τα δεδομένα για το 2011, αν και δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, είναι πιθανόν να δείξουν περαιτέρω επιδείνωση».

Το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13,9%, ενώ η περαιτέρω άνοδος του 2010 «ακύρωσε» την πρόοδο που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στην Ελλάδα η τιμή του NEET ξεπερνά το 20% (έναντι περίπου 16% το 2008), με τη χώρα μας να κατατάσσεται έκτη στη σχετική «μαύρη» λίστα, παρουσιάζοντας ωστόσο καλύτερες επιδόσεις από την πρώτη πεντάδα, που απαρτίζουν κατά σειρά οι: Βουλγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία και Ισπανία.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει ο δείκτης NEET (Not in Employment Education or Training), αναδεικνύοντας μία ακόμη πτυχή του προβλήματος: ότι, αν και υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των διάφορων χωρών, η νεανική ανεργία δεν αφορά μόνο τους συγκριτικά πιο αδύναμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σχεδόν το σύνολο των κρατών-μελών.

«Ο δείκτης NEET αυξήθηκε σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ 2008 και 2010, δυσμενείς τάσεις διαπιστώθηκαν ιδίως στην Λετονία και την Εσθονία, όπου ο NEET αυξήθηκε περισσότερο από οκτώ ποσοστιαίες μονάδες», υπογραμμίζεται στο πρόσφατο σχετικό σημείωμα του Cedefop, για το οποίο έγινε επεξεργασία στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Έρευνα Εργατικού Δυναμικού και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Στο αρνητικό άκρο του δείκτη βρίσκεται -όπως προαναφέρθηκε- η Βουλγαρία (όπου το 25% των νέων ηλικίας 18-24 δεν εργάζονται ούτε σπουδάζουν) και στο θετικό η Ολλανδία (όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 7%).

Οι χώρες που δείχνουν να «περιφρουρούν» αποτελεσματικότερα το μέλλον του νεανικού πληθυσμού τους είναι οι Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία, όπου ο δείκτης NEET παρέμεινε σχετικά σταθερός, με απειροελάχιστες διακυμάνσεις (μικρότερες του 0,2%).

Σύμφωνα με το Cedefop, ο πληθυσμός της Ευρώπης, στην κατηγορία 18-24 ετών, θα μπορούσε να χωριστεί χονδρικά σε τέσσερις ομάδες: 1)αυτούς που μόνο εργάζονται, αλλά δεν σπουδάζουν ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης (ποσοστό 28,1% πέρυσι, από 31,3% το 2008), 2)εκείνους που μόνο σπουδάζουν ή καταρτίζονται αλλά δεν δουλεύουν (39,7% από 37,6%), 3) τους νέους που κάνουν και τα δύο (15,7% από 17,2%) και, τέλος, 4)όσους δεν πράττουν κάτι από τα δύο (όπως προαναφέρθηκε, ποσοστό 16,5% από 13,9% το 2008).

Τέσσερις στους 10 Ευρωπαίους εργάζονται σε υπηρεσίες εντάσεως γνώσης

Αν επιχειρήσει κάποιος να διαπιστώσει προς τα πού κινείται το «ρεύμα» στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, καταλήγει αργά ή γρήγορα στην αύξηση της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών εντάσεως γνώσης (KIS-Knowledge Intensive Services).

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατο σημείωμα του cedefop (σ.σ. προσοχή: τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τους νεότερους εργαζόμενους), 83,3 εκατ. Ευρωπαίοι (ή το 38,5% της απασχόλησης στην ΕΕ) εργάζονται σήμερα στον τομέα των υπηρεσιών εντάσεως γνώσης και ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Μεταξύ 2008 και 2010 η απασχόληση στον κλάδο αυξήθηκε σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (εξαίρεση αποτέλεσε, μεταξύ άλλων η Ελλάδα), με την υψηλότερη άνοδο (πάνω από 6%) να καταγράφεται σε Λουξεμβούργο, Πολωνία και Αυστρία. Το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στον κλάδο (επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού) καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (55%) και το χαμηλότερο στη Ρουμανία (περίπου 20%).

Η απασχόληση στον τομέα των KIS μειώθηκε μόνο σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες: πρώτη μεταξύ αυτών η Λετονία (μείωση 11%), ενώ μικρότερη του 3% πτώση σημειώθηκε σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Φιλανδία, Ολλανδία, Εσθονία, Ιταλία και Λιθουανία).

Πάντως, όπως παρατηρεί το cedefop, «ακόμη κι όταν μειώνεται, η απασχόληση τον κλάδο των KIS αντιστέκεται καλύτερα στην κρίση. Η απώλεια θέσεων εργασίας ήταν αναλογικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο [όλων των κλάδων], ενώ το μερίδιο στη συνολική απασχόληση αυξημένο».Περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους στον τομέα έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά η μέση εκπαίδευση έχει επίσης υψηλή ζήτηση στον κλάδο (ποσοστό 40% της απασχόλησης). Ο χώρος «έχει χώρο» και για τους εργαζομένους με χαμηλότερα προσόντα (11%).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: