Pages

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ικανοποίηση και επιφυλάξεις από Έλληνες ερυνητές για το «μποζόνιο»

Ικανοποίηση και επιφυλάξεις από Έλληνες ερυνητές για το «μποζόνιο»«Ακόμα πρέπει να αφήσουμε τη λέξη "ανακάλυψη" σε εισαγωγικά»

«Πρόκειται για μια ανακάλυψη που περιμέναμε πολλά χρόνια και επιβραβεύει τη γιγαντιαία προσπάθεια διακοσίων χωρών, οι οποίες συμμετέχουν στο πείραμα και η οποία ξεκίνησε το 1994. Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι πετύχαμε τον στόχο μας» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Μανώλης Φλωράτος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εντοπιστεί περισσότερα χαρακτηριστικά του σωματιδίου.

Οι ερευνητές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε είναι το μποζόνιο του Χιγκς, αρκούμενοι να σχολιάσουν πως υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ του μποζονίου που ανακαλύφθηκε και του αποκαλούμενου «σωματιδίου του Θεού». «Ακόμη, πρέπει να περιμένουμε και να αφήσουμε τη λέξη «ανακάλυψη» σε εισαγωγικά. Δεν είμαστε σίγουροι» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στον «Δημόκριτο», Θεόδωρος Γέραλης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πείραμα και συνεισφέρει 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου.


newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: