Pages

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

«Μπήκαμε στην κυβέρνηση για να υπερασπιστούμε φιλολαϊκά μέτρα»

«Μπήκαμε στην κυβέρνηση για να υπερασπιστούμε φιλολαϊκά μέτρα»Συνέπεια στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων υπόσχεται ο Κουβέλης

Τον ρόλο του υπερασπιστή των φιλολαϊκών μέτρων που έχουν ενταχθεί στο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης με τα υπόλοιπα κόμματα διεκδικεί η ΔΗΜΑΡ, όπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης. O Φ. Κουβέλης εξηγεί ότι η ΔΗΜΑΡ προσέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα μαχητικά για να στηρίξει το έργο της κυβέρνησης και υπόσχεται συνεπή παρακολούθηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Εξηγεί γιατί θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ ενδεχόμενη πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική παρά το γεγονός ότι δεν συμφώνησαν τα κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας και περιγράφει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη που αναμένει να ευνοήσουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη:

- Η εικόνα της κυβέρνησης, κ. πρόεδρε, εμφανίζεται με έντονο χρώμα μπλε. Φαίνεται ότι είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ στην οποία συμμετέχουν και κάποιοι συνεργαζόμενοι.
Είναι γεγονός ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στη μεγάλη τους πλειονότητα ανήκουν στη ΝΔ. Αυτό βεβαίως έχει την εξήγησή του. Από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ επέλεξε να μη συμμετέχει με κεντρικά πολιτικά στελέχη -την ίδια απόφαση είχε πάρει και το ΠΑΣΟΚ-, επόμενο ήταν η πλειονότητα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου να ανήκουν στον χώρο της ΝΔ.

Βέβαια, το χαρακτηριστικό του κυβερνητικού σχήματος είναι ότι επίσης στον μεγαλύτερο βαθμό είναι νέα πρόσωπα - όχι ότι δεν υπάρχουν και πρόσωπα που ανήκουν στο παλαιότερο πολιτικό προσωπικό και κατείχαν στο παρελθόν κυβερνητικές θέσεις επί ΝΔ, αλλά ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανήκουν στη νεότερη γενιά πολιτικών.

Αυτή όμως η κυβέρνηση, κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, όπως την έχω ονομάσει, στηρίζεται σε μία συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Αυτό που διεκδικούμε επίμονα και συστηματικά είναι τα όσα προγραμματικά έχουν συμφωνηθεί να καταγραφούν με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

- Κάνοντας μια δεύτερη σκέψη, κ. πρόεδρε, δεν θα επιθυμούσατε να συμμετέχουν στην κυβέρνηση από τη ΔΗΜΑΡ κεντρικά στελέχη του κόμματος; Δίνεται η αίσθηση ότι η ΔΗΜΑΡ με το ένα πόδι βρίσκεται μέσα στην κυβέρνηση και με το άλλο είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Η λογική μας δεν είναι «ένα πόδι μέσα στην κυβέρνηση και ένα πόδι έξω». Επιμένω ότι το κυρίαρχο στοιχείο είναι η προγραμματική σύγκλιση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε συμφωνήσει ότι η κυβέρνηση δεν θα αποτελείται από κομματικά φέουδα. Θα λειτουργεί ενιαία και με διαφάνεια, ενώ η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού θα γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια.

Συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση θα στηρίζεται στην ευελιξία, έτσι ώστε οι επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για το έργο της κυβέρνησης.

- Οι 7 θέσεις που παρουσιάσατε ως σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης έχουν περιληφθεί στο κείμενο προγραμματικής συμφωνίας;


Σχεδόν στο σύνολό τους. Οι 7 θέσεις του σχεδίου άμεσης διακυβέρνησης της χώρας που παρουσίασε η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά δεν ήταν περίληψη του προγράμματος του κόμματος. Ηταν 7 θέσεις που θα μπορούσαν και μπόρεσαν τελικά να αποτελέσουν κοινό πολιτικό τόπο. Γι' αυτό και μιλάμε για προγραμματική σύγκλιση και προγραμματική συμφωνία.

- Η ΔΗΜΑΡ με ποιον τρόπο θα εγγυηθεί εντός της κυβέρνησης την εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως των μέτρων κοινωνικής προστασίας;


Με τη συνεχή διεκδικητική παρουσία μας στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Προσερχόμαστε ως μαχητές της επιτυχίας του κυβερνητικού έργου και όχι αναμένοντας την αποτυχία. Διεκδικούμε την επιτυχία της κυβέρνησης στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος, γιατί θα είναι επιτυχία της κοινωνίας και της χώρας συνολικότερα.

- Σε περίπτωση που η ΕΕ και η τρόικα επιμείνουν στις απολύσεις, τι προτίθεστε να πράξετε;

Υπάρχουν οργανισμοί που πρέπει να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν. Το πλεονάζον προσωπικό δεν πρέπει να απολυθεί αλλά να μεταταγεί σε άλλες θέσεις, όπου μπορεί να αξιοποιηθεί.

Δεν συμφωνούμε με τις απολύσεις. Ένα νέο κύμα ανέργων θα είναι βαρύτατο πλήγμα για την κοινωνία. Η εφεδρεία όπως εφαρμόστηκε ήταν ένα φιάσκο, που αποδυνάμωσε το Δημόσιο από άξια και ικανά στελέχη και δεν είχε κανένα οικονομικό αποτέλεσμα.

- Τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση;

Τη συνέπεια στην εφαρμογή των όσων έχουμε συμφωνήσει. Θα υπερασπιστούμε τα φιλολαϊκά μέτρα που διεκδικήσαμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Εκεί θα είμαστε αμετακίνητοι, θα είμαστε διαρκώς παρόντες προκειμένου να έχουμε την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: