Pages

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Εφοριακοί: Όχι φόροι για εισοδήματα κάτω των 650€

Να μην πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που πια δεν έχουν, όσοι ζουν σε κατάσταση ανέχειας ή να μην ξεπερνά...

η δαπάνη για πληρωμές προς το δημόσιο το 20% του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος, προτείνει στην κυβέρνηση η ΠΟΕ-ΔΥΟ.

Η πρόταση στοχεύει στην ανακούφιση και την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από τα χρέη τους στην εφορία. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, το ανώτατο όριο που θα πρέπει να πληρώνει κάποιος για χρέη στην εφορία, θα εξαρτάται από το καθαρό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα που του απομένει, αν αφαιρεθούν πρώτα και βασικές δαπάνες διαβίωσης όπως τα στεγαστικά δάνεια ή το ενοίκιο.

Μέχρι 650 ευρώ ατομικό εισόδημα οι εφοριακοί προτείνουν το ποσοστό μηνιαίας δόσης χρέους να είναι μηδενικό, από 651 έως 1.000 ευρώ να καταβάλλεται ποσό μέχρι 10% (δηλαδή έως 100 ευρώ το μήνα), από 1.001 έως 1.500 ευρώ έως 15% και από 1.501-2.000 ευρώ το 20%. Πάνω από αυτά τα όρια, η εφορία θα καλεί τον φορολογούμενο να πληρώσει πάση θυσία την οφειλή του.

Η πρόταση αφορά ανέργους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος), όχι μόνο όμως για χρέη που έχουν βγει ληξιπρόθεσμα μέχρι και τις 31-5- 2012 (εκτός ΦΠΑ και ΦΜΥ) αλλά και χρέη που θα βεβαιωθούν στις εφορίες μέσα στην υπόλοιπη διάρκεια του 2012.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ, Υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις πολιτών που έχουν μεγάλα χρέη στην εφορία, από διάφορες αιτίες. Στα χρέη αυτά θα προστεθούν (το επόμενο διάστημα) οι φόροι από:

1. Το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) που δεν πληρώθηκε στους λογαριασµούς της
ΔΕΗ και θα βεβαιωθούν στις εφορίες σαν χρέη των πολιτών.
2. Το ΕΤΑΚ του 2009
3. Ο ΦΑΠ του 2010
4. Ο ΦΑΠ του 2011
5. Ο ΦΑΠ του 2012 (πιθανά στο τέλος του έτους)
6. Ο φόρος εισοδήµατος για το έτος 2011
7. Ο φόρος εισοδήµατος για προηγούµενα έτη (σε όσες περιπτώσεις δεν είχαν εκκαθαρισθεί οι σχετικές δηλώσεις).

«Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι φόροι», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «θα πνίξουν κυριολεκτικά τους πολίτες και δεν θα µπορέσουν να έχουν αποτέλεσµα και για τα έσοδα του Δηµοσίου».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: