Η φύση απεχθάνεται το κενό και το ίδιο συμβαίνει και στην οικονομία. Ώρες μετά τις ημιεπίσημες διαρροές ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα (PSI και νέο δάνειο) άφηναν ένα κενό 9 μονάδων βάσης σε σχέση με τον στόχο βιωσιμότητας του χρέους το 2020, η ΕΚΤ έσπευσε να καλύψει το κενό.
Πληροφορίες από τις Φρανκφούρτη, προερχόμενες από το στενό περιβάλλον του προέδρου της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι έκαναν λόγο για συμφωνία με το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις των εταίρων. Η ΕΚΤ, όπως άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί ο ίδιος ο Ντράγκι στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ, μπορεί να αποποιηθεί τα κέρδη της από τους ελληνικούς τίτλους και άρα να τους ανταλλάξει με νέους, του EFSF στην αξία που είχε καταβάλει για να τους αγοράσει.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταίροι και η ΕΚΤ αναμένεται να πιέσουν και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να πράξουν το ίδιο, όμως όπως πληροφορείται το real.gr «οι αποφάσεις θα είναι κατά περίπτωση». Ήδη τρεις κεντρικές τράπεζες έχουν διαμηνύσει στην Φρανκφούρτη δυσαρέσκεια για την εξέλιξη και πιέζουν με τη σειρά τους την ΕΚΤ για συνολικότερη επέμβαση στο ελληνικό ζήτημα «καθώς υπάρχουν διαφωνίες στου γενικότερους χειρισμούς». Μια από αυτές τις τράπεζες είναι η Γερμανική Bundesbank και σύμφωνα με τις πηγές που διοχέτευσαν την πληροφορία στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρός της Jens Weidmann είχε μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με το Ντράγκι, στιγμές μετά τη διαρροή της πρώτης πληροφορίας στα διεθνή πρακτορεία.
Επιπλέον της επέμβασης στα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών, κύκλοι της Κομισιόν αναφέρουν ότι από χθες έχει ξαναζεσταθεί και η ιδέα της νέας επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του πρώτου ελληνικού δανείου με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, ιδέα η πατρότητα της οποίας αποδίδεται στον Ιταλό πρωθυπουργό Μ.Μόντι. Ο Μ.Μόντι είχε προσφάτως επαφές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ την μεταφέρει επισήμως και στην Α.Μέρκελ στο Βερολίνο.
Αν ευοδωθούν οι παραπάνω παρεμβάσεις ο στόχος του 120% ως το 2020 θα είναι παραπάνω από εφικτός. Μόνο από τις διαγραφές των ομολόγων της ΕΚΤ και των τραπεζών, το όφελος μπορεί να φτάσει τα 15 δις ευρώ.
Όλα αυτά όμως έχουν κάποια αξία, αν οι Ευρωπαίοι αρχίσουν να εμπιστεύονται τους Έλληνες και οι Έλληνες αρχίσουν να «τρέχουν» τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Σε αυτή τη φάση ούτε οι μεν πιστεύουν στη σοβαρότητα των προθέσεων των Ελλήνων, ούτε οι δε έχουν πεισθεί πως οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να τους στηρίξουν μέχρι τέλους.
Επιπλέον, οι Εταίροι εκτιμούν ότι η ελληνική εμμονή για εκλογές είναι ακατανόητη, βασίζεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καταστρέφει τους στόχους του προγράμματος και αν μη τι άλλο μπορεί να φέρει στα πράγματα μια «επικίνδυνη αριστερά». Χωρίς περιστροφές, οι υπουργοί οικονομικών ανέφεραν αυτή τη διάσταση στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη. Εύλογα τίθεται το ερώτημα: θα διακινδυνεύσουν να χάσουν νέα και παλιά δάνεια, εκβιαζόμενοι από μια νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα που για αυτούς «θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο»; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Το πως θα πουν όμως αυτό το όχι είναι ένα άλλο θέμα. Και ακόμη πιο μεγάλο θέμα είναι η μέθοδος που θα διαλέξουν για να το πουν: «όχι μην κάνετε εκλογές» ή «όχι δεν έχει λεφτά».
Το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο και η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά μέχρι τότε η χώρα πρέπει να μείνει στο παιχνίδι.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου