Pages

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Μνημειώδες οικοδόμημα της πρωτοβυζαντινής περιόδου στην Κύπρο

Σε σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων χρόνων οδηγήθηκε με τις ανασκαφές του το... Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου στη θέση «Καταλύμματα των Πλακωτών», η οποία εμπίπτει στην περιοχή δικαιοδοσίας των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου.
Η θέση βρίσκεται μέσα στο δάσος της δυτικής ακτής της χερσονήσου και είχε εντοπισθεί ήδη από το 1954. Σύμφωνα με τους ειδικούς αρχαιολόγους, πρόκειται για σημαντικό μνημείο της πρωτοβυζαντινής περιόδου, που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από το 2007 και, όπως εκτιμάται, η αποκάλυψή του θα εξακολουθήσει για αρκετά ακόμη χρόνια.
Το οικοδόμημα, χαρακτηρίζεται, «μνημειώδες με τον κυρίως ναό, οι διαστάσεις και η μορφή του οποίου δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί».

Έως τώρα έχει αποκαλυφθεί μεγάλο τμήμα ενός εκκλησιαστικού συγκροτήματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ένα «μαρτύριο», δηλαδή ένα ταφικό μνημείο, που έχει τη μορφή βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος (σχήμα Τ), σε αντίστροφη διάταξη, το οποίο φέτος διαπιστώθηκε ότι εφάπτεται της δυτικής στοάς ενός περίστυλου, μάλλον αιθρίου (αυλής, που περιβάλλεται από στοές).
Η ιδιαιτερότητα του χώρου αυτού δεν έγκειται μόνο στο μέγεθος, την αρχιτεκτονική του διάταξη σε σχέση με τον κυρίως ναό, ή ακόμα και την ταφική του χρήση, αλλά και στον συνδυασμό, με αυτά, στοιχείων, που αντανακλούν αρχαίους λειτουργικούς τύπους της Ανατολής, αλλά και εξελίξεων, συνδεδεμένων με την εποχή και τα εκκλησιαστικά δρώμενα.
Σε άριστη κατάσταση σώζεται η επιγραφή στη μικρή ασπίδα του νοτίου κλίτους, στην οποία αναγράφεται ο πρώτος στίχος από τον 142ο ψαλμό του Δαυίδ: «Κύριε, εισάκουσον της προσευχής μου».

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: