Pages

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Να σπάσουμε τα δεσμά των εξαρτήσεων!

Δριμεία επίθεση κατά των συντεχνιών και των συμφερόντων, που πλήττουν τα συμφέροντα της χώρας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ... Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους βουλευτές του να στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης, δίνοντας στην κυβέρνηση ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, που θα αξιοποιήσει στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.
«Ζητάμε τη στήριξη σας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου συμπληρώνοντας: «Κάθε ένα άρθρο στο οποίο λέμε «ναι» αποτελεί ένα πρόσθετο επιχείρημα για εμάς στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής». Επίσης, επιχείρησε να θέσει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λογοδοτούμε στα παιδιά μας, τις
επόμενες γενιές και λογοδοτούμε στην ιστορία, που αν δεν κάνουμε το χρέος μας, θα μας κρίνει αμείλικτα».
Για το άρθρο 37
Αναφερόμενος στο άρθρο 37, που αφορά το «πάγωμα» των συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια για τη διασφάλιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Με το άρθρο 37 ενισχύουμε τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από τις ατομικές συμβάσεις και παράλληλα να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα» συμπλήρωσε.
Επίθεση προς τις τράπεζες
Επίσης, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση προς τις τράπεζες. «Είναι αυτονόητο ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η προστασία του μας ενδιαφέρει. Όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται πάντα και απαραίτητα με το συμφέρον της χώρας. Πρέπει ο κάθε παράγοντας του δημόσιου βίου να σταθεί στο ύψος των εθνικών περιστάσεων.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν σε περίοδο κρίσης, οι τράπεζες να μην χρηματοδοτούν ρευστότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που μπορούν να επιβιώσουν. Οι τράπεζες θα μείνουν όρθιες, γιατί εμείς θα το εγγυηθούμε, συμπλήρωσε.
Επίθεση σε καταληψίες και δικαστές
Έντονη κριτική άσκησε ο πρωθυπουργός και για τους καταληψίες δημοσίων κτηρίων αλλά και τους δικαστές. «Δεν μπορούν να μιλούν οι προνομιούχοι για κοινωνική ευαισθησία. Πρέπει να αναλογιστούν αυτοί που γεμίζουν τις πόλεις με σκουπίδια, και αυτοί που καταλαμβάνουν δημόσια κτήρια, λιμάνια, τυπογραφεία, τον Παρθενώνα, αν με την συμπεριφορά τους βοηθούν στο να βγούμε από την επιτήρηση».
Επίσης, επέκρινε τη στάση των δικαστών, που αφενός δεν έχουν ποτέ αρνηθεί τις αυξήσεις που τους δίνονται και αφετέρου, τώρα που πρέπει να καταβάλλουν τον οβολό τους, μιλούν για οικονομική Κατοχή. «Θα πρέπει όλοι να πληρώσουν τον οβολό τους» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι δικαστές θα πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά στο αίσθημα δικαίου και να μην αφήνουν ισχυρούς παράγοντες να ξεφεύγουν με αναβολές, αρνησιδικία και διάφορα τερτίπια.
Οι θέσεις για τη Σύνοδο Κορυφής
Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις θέσεις με τις οποίες η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. «Πρώτον, παραμένουμε στο ευρώ. Δεύτερον, αφετηρία είναι η απόφαση του Ιουλίου. Τρίτον, να πετύχουμε ελάφρυνση του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες κάθε Έλληνα. Τέταρτον, να υπάρχει διασφάλιση τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Πέμπτον, μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης. Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για την πανευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης. Με αυτές τις αρχές θα πάμε στη διαπραγμάτευση», δήλωσε.
Αναφερόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την Ευρώπη να λάβει σοβαρές και αποτελεσματικές αποφάσεις, που θα σταματήσουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. «Δεν μπορούμε να έχουμε αίσθημα σιγουριάς και επενδύσεις, αν δεν υπάρξει αίσθημα ασφάλειας» προσέθεσε.
«Να σπάσουμε τις εξαρτήσεις»
Επίσης, ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο να σπάσουμε τις εξαρτήσεις, που μας οδήγησαν στην επιτήρηση. «Εξάρτηση φέρνει το γεγονός ότι δεν παράγουμε στη γεωργία, όταν έχουμε μάθει στη νέα γενιά να παλεύει για μια θέση στο δημόσιο. Εξάρτηση είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ο εθισμός της νέας γενιάς να ψάχνει για πελατειακές σχέσεις», ανέφερε. όταν έχουμε εθίσει τη νέα γενιά να ψάχνει για κάποια πελατειακή σχέση.
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά δυνάμεων που καλλιεργούν την ανομία και τη βία, που σπέρνουν το διχασμό και δημαγωγούν, επιχειρώντας να χαθεί η λογική και το μέτρο. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου παρέπεμψε στις λαϊκιστικές φωνές που επικράτησαν επί Καποδίστρια και επί Τρικούπη, οδηγώντας σε οδυνηρές περιπέτειες τη χώρα. «Δικό μας χρέος είναι να μην επιτρέψουμε να γίνει ξανά το ίδιο λάθος», είπε στους βουλευτές.
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η παρούσα κυβέρνηση έχει δυο προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά το χρέος και η δεύτερη αφορά την αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο, που θα οδηγήσει σε ένα αναπτυξιακό κράτος, που αντί να εμποδίζει, θα απελευθερώνει δυνάμεις.

Έξαρχος: Θα κάνουμε το χρέος μας
«Η Ευρώπη έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Η ηγεσία της καθυστέρησε να διαγνώσει τον χαρακτήρα της κρίσης. Με αντιφατικές δηλώσεις, παρουσιάζεται μια εικόνα Βαβέλ», τόνισε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλης Έξαρχος.
«Το κόστος είναι πολύ υψηλό, και για τους εταίρους μας και για την Ελλάδα. Γι αυτό οι ηγέτες της ΕΕ οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματα από τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και να βάλουν οριστικό τέλος στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι η χώρα θα βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις, και στηριζόμενη στην αλληλεγγύη των εταίρων.
«Έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Θα κάνουμε το χρέος μας. Είμαστε στην άκρη του ποταμού και θα περάσουμε απέναντι όλοι μαζί. Με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα πορευτούμε όλη την εβδομάδα», προσέθεσε newscode.gr

tvnea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: