Pages

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Έκθεση για τη «Μετάβαση προς τον Χριστιανισμό»

«Μετάβαση προς τον Χριστιανισμό. Η τέχνη στην ύστερη αρχαιότητα, 3ος-7ος αι. μ.Χ.», είναι η νέα έκθεση του Ιδρύματος Αλ
έξανδρος Ωνάση στη Νέα Υόρκη... Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, παρουσία αρκετών προσκεκλημένων πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και εκπροσώπων μουσείων και πολιτιστικών φορέων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, καθώς και στελεχών του Ιδρύματος, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Αντώνη Παπαδημητρίου. Την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. «Πρόκειται για μια έκθεση που αποτελεί συνέχεια της γενικότερης προσπάθειας του Ιδρύματός μας να παρουσιάζει θεματολογίες που αναιρούν προκαταλήψεις και καινοτομούν στο χώρο της τέχνης και της ιστορίας» δήλωσε στο ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας. Η έκθεση θα καταπιαστεί με το «ενδιάμεσο διάστημα» της μετάβασης στον χριστιανισμό, αναδεικνύοντας την τέχνη του 3ου με 7ου αιώνα μ.Χ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίλας, τα...
εκθέματα θα αφορούν τη «μακρά περίοδο» όπου ο ένας κόσμος κατέρρεε, συμπαρασύροντας μαζί του καλά και άσχημα και ένας νέος αναδυόταν, μέσα από καινούργιες δυνάμεις. Η έκθεση θα περιλαμβάνει γύρω στα 150 αντικείμενα, τα οποία προέρχονται κυρίως από μουσεία της χώρας μας, αλλά και από αμερικανικά μουσεία, όπως: ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα, οικιακά αντικείμενα, κοσμήματα και εγχώρια έπιπλα.
Μεγάλο μέρος των έργων θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και η έκθεση θα αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες. Η αρχή γίνεται με την ενότητα «Ύστερη Αρχαιότητα, μία εποχή όσμωσης», η οποία περιλαμβάνει «Αρχαίες λατρείες και μυστηριακές θρησκείες» και τους «Φιλοσόφους και Αποστόλους». Ακολουθεί «Η εδραίωση του Χριστιανισμού: Από τη νομιμοποίηση στην Εξουσία» και «Πόλεις και Δημόσιος Βίος» με τις υποενότητες «Πόλεις και Πολίτες», «Νομισματική αλλαγή» και «Θησαυροί νομισμάτων».

«Δημόσιος βίος» είναι η τέταρτη ενότητα, στην οποία θα περιληφθούν «Δημόσια θεάματα» και «Ματαιοδοξία και Δεισιδαιμονίες». Ακολουθεί «Θάνατος αρχή ζωής» με «Κοιμητήρια», «Μάρτυρες και Μαρτύρια». Μετά είναι «Η πρώτη χριστιανική λατρεία» με «Ναούς της νέας θρησκείας» και «Λειτουργία». Τελευταία είναι η ενότητα «Χριστιανική εικονογραφία: Παράδοση και καινοτομία» που αναπτύσσεται μέσα από τις υποενότητες «Από τα Φαγιούμ στις εικόνες» και «Από την αμφισημία στην καθαρότητα».
Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών και με την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Επιμελήτριες της έκθεσης είναι η Δρ Ευγενία Χαλκιά, διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και η Δρ Αναστασία Λαζαρίδου, αντιπρόεδρος του ίδιου Μουσείου, ενώ για την πραγματοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν ως σύμβουλοι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί.
Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την επομένη των εγκαινίων, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, στο Μανχάταν και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου 2012.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: