Pages

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Σύγχρονος Μικρός Πρίγκιπας: "Πρόσωπα και Προσωπεία"



"Πρόσωπα και Προσωπεία"

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα εορταστικό έναυσμα και πλαισιώνεται από ένα έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες και κρατά έως το σήμερα, κι είναι αυτό η μεταμφίεση – το καρναβάλι στην περίοδο των Αποκριών. 

Το παράδοξο όμως στην εποχή μας, είναι πράγματι λίγες ημέρες που συναντάς εμφανώς ανθρώπους «μασκαρεμένους» με στολές και προσωπεία, μόνο που αν το σκεφτείς ποιο ουσιαστικά θα αντικρίσεις πως τελικά είναι οι μόνες ημέρες που είμαστε αληθινοί, οξύμωρο πράγματι. Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του, όταν μιλάει ως εαυτός του. Δώσε του μία μάσκα και θα σου πει όλη την αλήθεια έλεγε ο Oskar Wilde και αν κρίνουμε από αυτό το οποίο βλέπουμε δεν έχει καθόλου άδικο. 

Η ερώτηση έρχεται αυθόρμητα στα χείλη, αλήθεια πόσες μάσκες ο καθένας μας στην καθημερινότητά του χρησιμοποιεί, για να φανεί καλός…να φανεί έξυπνος…επιτυχημένος; Το θέμα όμως είναι πως δεν αρκεί να φαίνεσαι αλλά να είσαι. Όταν συνεχώς φοράς ένα προσωπείο για να κρύψεις την αληθινή σου ύπαρξη, τον γνήσιο εαυτό σου, τότε κινδυνεύεις να χαθείς μέσα στις πολλές σου ταυτότητες. Καθώς το να μεταμφιέζεσαι σημαίνει πως ξέρεις ποιος είσαι. Αυτό το γνώριζαν καλά οι αρχαίοι πρόγονοί μας που υμνούσαν τον Διόνυσο, γιατί έλεγαν πως αν δεν ξέρεις αλήθεια ποιος είσαι και μεταμφιέζεσαι συνεχώς, τότε πως θα κρίνεις ποια είναι η μεταμφίεση και ποια η πραγματικότητα; 

Όμορφες Απόκριες με λίγη σκεπτική διάθεση σας εύχομαι από καρδιάς! 


Παναγιώτης – Θεοτόκης Λάκκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: