Με Τέχνη ο Εθελοντισμός γεννά Παιδεία
Ζούμε σε μία εποχή που για να κατανοήσουμε την ηθική και τις αξίες θεσπίζουμε παγκόσμιες ημέρες.
Από το 1985 λοιπόν, ο ΟΗΕ έχει καθιερώσει την 5η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Ο όρος εθελοντισμός σε γενικές γραμμές, αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιο κοινωφελή σκοπό. Αρκετοί διαχωρίζουν τον εθελοντισμό σε επίσημο και ανεπίσημο. Ο επίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά, για παράδειγμα, προς μία μη κυβερνητική οργάνωση όπως είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παραρτήματος Μαγνησίας ή ένα ίδρυμα. Ο ανεπίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, βοηθώντας για παράδειγμα κάποιον ηλικιωμένο στο δρόμο.
Αυτό όμως που συμπεραίνουμε είναι πως ο εθελοντισμός ουσιαστικά αποτελεί μία συνειδητή επιλογή και έναν τρόπο ζωής ο οποίος μας επιτρέπει να ατενίσουμε τον κόσμο σύμφωνα με την ηθική ενός ανθρώπου που βασίζεται στη συμπάθεια, στην παιδεία, στις κοινωνικές σχέσεις και όχι στον άνθρωπο με τη φοβία της τιμωρίας και τη χαρακτηριστική μικρότητα της ελπίδας του για ανταμοιβή.
Αναφέρθηκα στην παιδεία, ποιος είναι ο σκοπός της και πως συνδέεται με τον εθελοντισμό; Ο σκοπός της παιδείας είναι η γνώση όχι δεδομένων αλλά αξιών οι οποίες μορφώνουν τον άνθρωπο ως εύφορη γη η οποία φέρνει όλα τα καλά, όπως ειπώθηκε από τον Σωκράτη (Σωκράτης, 469-399 π.Χ., Φιλόσοφος). Η παιδεία είναι εκείνη η οποία γεννά την τέχνη και εκείνη με τη σειρά της δίνει στη ζωή σχήμα κατά τον Σαίξπηρ ( Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος συγγραφέας ). Ένα σχήμα στο οποίο κάθε νέος έχει θέση ως καλλιτέχνης και σκοπός του είναι μεγαλώνοντας να παραμείνει, γιατί στο κομβικό σημείο της ενηλικίωσης επιλέγουμε τους σκοπούς που επιθυμούμε να διατελέσει η προσωπικότητά μας στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. Και στο σημείο αυτό να σας πω, πως κανείς καλλιτέχνης δεν προηγείται της εποχής του. Είναι η εποχή του. Απλά αν κοιτάξει γύρω του θα δει ανθρώπους που έμειναν πίσω, είτε από αυταρέσκεια, είτε από λήθη.
Η παιδεία, η τέχνη και ο εθελοντισμός συνδέονται με ένα μαγικό τρόπο, και αυτό γιατί ανήκουν σε όλο το κόσμο, και μπροστά τους εξαφανίζονται όλα τα σύνορα. Επίσης κοινός σκοπός τους δεν είναι να βγάζεις πολλά λεφτά, σκοπός τους είναι να σώσεις την ψυχή σου. Επιλέγοντας να είσαι παιδί ή παιδαγωγός, καλλιτέχνης ή εθελοντής ή και όλα μαζί, τότε γνωρίζεις πως επέλεξες έναν κόσμο της μεταμόρφωσης. Έναν κόσμο που είσαι συνυπεύθυνος για τη δημιουργία, το όνειρο αλλά και το λάθος...όμως όταν κάνεις το λάθος και πονάς, είναι η στιγμή που γεννιέσαι και καθώς θλίβεσαι γι αυτό δεσμεύεσαι πως μ' ένα μυστικό τρόπο που μόνο εσύ γνωρίζεις, θα τα αλλάξεις όλα. Σε αυτή την αλλαγή έχεις σύμμαχο τον εθελοντισμό και τις αξίες που τον διέπουν.
Κάθε αλλαγή όμως έχει και κάποιες συνέπειες όπως φαντάζεστε, οι συνέπειες αυτές φέρνουν την κριτική. Η κριτική που μπορεί να δεχτεί η αλλαγή είναι θεμιτή και πάντοτε αποδεχόμαστε εκείνη την κριτική που έχει σκοπό να μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε και όχι να μας καταστρέψει τις ρίζες των ονείρων μας. Ελπίζω πως οι άνθρωποι με ανησυχίες και θέληση θα γητεύσουν τα όνειρά τους, θα κερδίσουν αξίες και ίσως γνωρίζοντας μέσα από το έργο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παραρτήματος Μαγνησίας, στη τοπική κοινωνία και όχι μόνο, ένα ακόμη κομμάτι του να είσαι εθελοντής, θα θελήσουν να πράξουν ως ώριμοι πολίτες το αυτονόητο....τον πολιτισμό, και την διασφάλιση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Παναγιώτης - Θεοτόκης Λάκκας
Ε.Ο.Δ. Παραρτήματος Μαγνησίας