Αντιυπερτασική δράση φαίνεται ότι έχει η κατανάλωση μη αλκοολούχου
κόκκινου κρασιού, σύμφωνα με έρευνα της πανεπιστημιακής κλινικής του
νοσοκομείου της Βαρκελώνης.
Οι συμμετέχοντες ήταν 67 άνδρες άνω των 55 ετών που είχαν είτε διαβήτη τύπου 2 είτε περισσότερους από τρεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, το αυξημένο βάρος, ή βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό πρόωρων καρδιακών παθήσεων.
Μετά από δυο εβδομάδες αποχής από το αλκοόλ οι άνδρες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Εκείνοι της πρώτης έπιναν καθημερινά 88 ml τζιν, της δεύτερης 295 ml κόκκινου κρασιού και της τρίτης 295ml μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού. Μετά τις δυο εβδομάδες κάθε ομάδα άλλαζε ποτό, έως ότου όλοι δοκιμάσουν και τα τρία ποτά επί δυο εβδομάδες.
Πριν από κάθε αλλαγή ποτού οι ερευνητές μετρούσαν την πίεση του αίματος, τους παλμούς και τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο αίμα των ανδρών.
Διαπίστωσαν μια μικρή μείωση της πίεσης του αίματος μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ενώ δεν είδαν διαφορά με την κατανάλωση τζιν. Ωστόσο, μετά την κατανάλωση του κρασιού χωρίς αλκοόλ οι τιμές της πίεσης των ανδρών μειώθηκαν σημαντικά: κατά 6mmHg η συστολική πίεση (μεγάλη) πίεση και κατά 2mmHg η διαστολική (μικρή).
Θεωρητικά σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματά τους μπορούν να «μεταφραστούν» σε μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων κατά 14% και εκείνου του εγκεφαλικού κατά 20%.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό Circulation Research.
Πηγή: vita
Οι συμμετέχοντες ήταν 67 άνδρες άνω των 55 ετών που είχαν είτε διαβήτη τύπου 2 είτε περισσότερους από τρεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, το αυξημένο βάρος, ή βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό πρόωρων καρδιακών παθήσεων.
Μετά από δυο εβδομάδες αποχής από το αλκοόλ οι άνδρες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Εκείνοι της πρώτης έπιναν καθημερινά 88 ml τζιν, της δεύτερης 295 ml κόκκινου κρασιού και της τρίτης 295ml μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού. Μετά τις δυο εβδομάδες κάθε ομάδα άλλαζε ποτό, έως ότου όλοι δοκιμάσουν και τα τρία ποτά επί δυο εβδομάδες.
Πριν από κάθε αλλαγή ποτού οι ερευνητές μετρούσαν την πίεση του αίματος, τους παλμούς και τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο αίμα των ανδρών.
Διαπίστωσαν μια μικρή μείωση της πίεσης του αίματος μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ενώ δεν είδαν διαφορά με την κατανάλωση τζιν. Ωστόσο, μετά την κατανάλωση του κρασιού χωρίς αλκοόλ οι τιμές της πίεσης των ανδρών μειώθηκαν σημαντικά: κατά 6mmHg η συστολική πίεση (μεγάλη) πίεση και κατά 2mmHg η διαστολική (μικρή).
Θεωρητικά σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματά τους μπορούν να «μεταφραστούν» σε μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων κατά 14% και εκείνου του εγκεφαλικού κατά 20%.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό Circulation Research.
Πηγή: vita
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου