Διαδήλωση κατά της οικονομικής πολιτικής του Μόντι οργανώνουν στην ιταλική πρωτεύουσα αριστερά κόμματα ενώ οι "αγανακτισμένοι" του Λονδίνου διαδηλώνουν στον Άγιο Παύλο.
Η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία «Εσέντρα» και πρόκειται να καταλήξει στο χώρο του Κολοσσαίου. «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην μόνιμη εργασία» και «η Ιταλία είναι μια Δημοκρατία που βασίζεται στην εργασία», είναι δύο από τα κύρια συνθήματα της κινητοποίησης .
Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην διαδήλωση τραγουδούν το γνωστό Bella Ciao (που συμβολίζει την ιταλική αντίσταση στο ναζιφασισμό) και απορρίπτουν τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της υπουργού Εργασίας, Έλσα Φορνέρο, για «ελαστικότερες» μορφές εργασίας.
Από τους κύριους ομιλητές, ο γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερρέρο, ο Τσέζαρε Σάλβι, της Ιταλικής Ομοσπονδίας της Αριστεράς και εκπρόσωποι της γαλλικής, γερμανικής και ελληνικής αριστεράς. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, παρών είναι ο Βασίλης Πριμικήρης, μέλος της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
«Θέλουμε να αντιδράσει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, στα μέτρα αυτά λιτότητας. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση. Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους λαούς. Ξεκινούν απλώς, με την χώρα μας, για να φτιαχτεί το δηλητήριο και να χτυπηθεί το κόστος εργασίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Βασίλης Πριμικήρης.
Οι "αγανακτισμένοι" του Λονδίνου διαδηλώνουν στον Άγιο Παύλο
Εκατοντάδες "αγανακτισμένοι", μέλη του κινήματος "Καταλάβατε το Λονδίνο" συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στα σκαλιά του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας δράσης του κινήματος.
"Κάτω ο καπιταλισμός" και "Ο λαός πάνω από τα κέρδη" ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν στα πανώ τους οι "αγανακτισμένοι" διαδηλωτές.
"Τα προβλήματα είναι πάντα εδώ, η κρίση χειροτερεύει", προειδοποίησε ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου "Νέο Οικονομικό Ίδρυμα", Τζέιμς Μίντγουεϊ, μιλώντας στο πλήθος.
Στην ιστοσελίδα του κινήματος στο Facebook περίπου χίλια άτομα εξέφρασαν την πρόθεση να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Οι οργανωτές ζήτησαν από τους διαδηλωτές να έχουν μαζί τους αντίσκηνα, τα σύμβολα των καταλήψεων των "αγανακτισμένων".
Η μεγαλύτερη "κατασκήνωση" των Λονδρέζων αγανακτισμένων, στο προαύλιο του Καθεδρικού, διαλύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. "Το κίνημα έχει αλλάξει μορφή και διαδίδεται σε άλλους ανθρώπους", εκτίμησε ο Μίντγουεϊ.
Η Τζάκι Τέρνερ, γιατρός στην υποβαθμισμένη συνοικία Τάουερ Χάμλετς του ανατολικού Λονδίνου, υπερασπίστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας (NHS). "Υπάρχουν πολλά χρήματα για το NHS, αρκεί να μην τα σκορπάμε για να σώζουμε τράπεζες ή για να αγοράζουμε πυραύλους", υποστήριξε.
Οι Λονδρέζοι "αγανακτισμένοι" έδωσαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα το "Μανιφέστο του Μαΐου" το οποίο κηρύσσει την αλλαγή του οικονομικού συστήματος, τον εκδημοκρατισμό οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα Ηνωμένα Έθνη, την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων και την επιβολή διεθνούς φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου