Άνοιξε και επίσημα από σήμερα η Ολυμπιακή περίοδος των Θερινών Αγώνων του 2012, με
την Αφή της Φλόγας στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, που έγινε με κάθε επισημότητα και την παρουσία χιλιάδων θεατών. Ήδη η Ιερή Φλόγα βρίσκεται στην πορεία για τον Πειραιά όπου θα διανυκτερεύσει, αφού κατά την πρώτη ημέρα της Λαμπαδηδρομίας περάσει από Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβο, Γαστούνη, Λεχαινά και Κόρινθο.
Στην τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο ...
πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας, Ντέιβιντ Λάντσμαν, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, με αρκετά μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, μέλη της ΔΟΕ, Έλληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι και πολλοί άλλοι.
Από νωρίς το πρωί η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ξεκινούσαν μέσα από την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας και από το ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων υποχρέωναν όλα τα οχήματα να σταθμεύσουν, ενώ έλεγχοι διεξάγονταν κατά την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο και το στάδιο καθώς και στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Χιλιάδες κάτοικοι των γύρω περιοχών και εκδρομείς από την Ελλάδα κα το εξωτερικό, αψηφώντας τον καυτό ήλιο, κατέκλυσαν το πρανές του Σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας και χειροκροτούσαν θερμά τις Ιέρειες στο τέλος της Τελετής, καθώς και τους ομιλητές της εκδήλωσης και μεταξύ τους τον Ζακ Ρογκ, που ολοκληρώνοντας είπε στα ελληνικά: «ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».
Με την έναρξη της τελετής στο Ναό της Ήρας, την οποία παρακολούθησαν οι Έλληνας και ξένοι επίσημοι, ένα σύννεφο σκέπασε το χώρο πάνω από το Στάδιο, αλλά σύντομα διαλύθηκε, κάνοντας εύκολη τη διαδικασία Αφής της Φλόγας και το άναμμα της δάδας από την Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη, με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου.
Το σοβαρό απρόοπτο, όμως, συνέβη λίγο αργότερα όταν, με την ολοκλήρωση του τελετουργικού του χορού και την εμφάνιση της Πρωθιέρειας στην κορυφή του Λόφου με την Ιερή Φλόγα, η οποία ήταν αναμμένη στην εστία που κρατούσε στα χέρια της, ένας ξαφνικός δυνατός αέρας την έσβησε. Χωρίς να πανικοβληθεί η Πρωθιέρεια κατευθύνθηκε πίσω στο Βωμό και μετά από δύο λεπτά επέστρεψε με αναμμένη και πάλι την εστία.
Χωρίς άλλα απρόοπτα η τελετή ολοκληρώθηκε κανονικά, με το χορό να εισπράττει τα χειροκροτήματα των θεατών για την πολύ όμορφη παρουσίαση που έκανε στην τελετή, αποδίδοντας υποδειγματικά τις δυναμικές χορογραφίες της Άρτεμης Ιγνατίου.
Επίσης συγκινημένος πήρε από την Πρωθιέρεια την Ιερή Φλόγα μαζί με ένα κλαδί ελιάς ως πρώτος λαμπαδηδρόμος ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης, Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος στο μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, την παρέδωσε στον Αλέξανδρο Λούκος. Ο 19χρονος Ελληνοβρετανός είχε επιλεγεί από τους διοργανωτές του «Λονδίνο 2012» ως δεύτερος λαμπαδηδρόμος.
«Δεν μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα που νιώθω αυτή τη στιγμή. Είναι η κορυφαία στιγμή της ζωής μου. Μου είχε περιγράψει ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης (σ.σ. πρώτος Λαμπαδηδρόμος το 2008) τι είχε αισθανθεί αυτός, αλλά δεν το περίμενα. Θέλω αυτή τη χαρά που νιώθω να την ανταποδώσω σε όλους τους Έλληνες, δίνοντας το 101% των δυνατοτήτων μου στο Λονδίνο, όπου θα είναι και οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες της καριέρας μου», είπε εμφανέστατα συγκινημένος αλλά και χαρούμενος ο Γιαννιώτης.
Και πρόσθεσε: «Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι έχω τη βοήθεια της ομοσπονδίας μου (σ.σ. ΚΟΕ) αλλά και της ΕΟΕ. Βοηθούν και αυτό θα πρέπει να το λέμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πορευτούμε με τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Όταν άναψε η δάδα και κατά την αποχώρησή μου από το στάδιο, άκουγα τις φωνές επιδοκιμασίας των θεατών και τα χειροκροτήματα και τα πόδια μου έτρεμαν. Τους ευχαριστώ όλους».
Συνολικά το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα, θα περάσει από 43 και πλέον πόλεις, ενώ θα συμμετάσχουν 500 και πλέον λαμπαδηδρόμοι.
Η Ολυμπιακή Φλόγα, μετά την παράδοσή της στις 17 Μαϊου στους Βρετανούς σε ειδική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα μεταφερθεί την επομένη (18/5) με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος στη στρατιωτική βάση Κούλντροουζ, στην Κορνουάλη, απ΄ όπου θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της Λαμπαδηδρομίας.
Επί 70 ημέρες, περίπου 8.000 Λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα σε ολόκληρη την επικράτεια της Μεγάλης Βρετανίας, πριν αυτή φτάσει στις 27 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Αγώνων. Εκεί θα παραμείνει και θα καίει άσβεστη ως την τελετή λήξης, στις 12 Αυγούστου.
«Συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να ζήσουμε ξανά την ανεπανάληπτη εμπειρία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Σε λίγη ώρα, στο ναό της Ήρας, σύμφωνα με το αρχαίο τελετουργικό, θα γεννηθεί και πάλι το Ιερό Φως για να στείλει παντού στον κόσμο το ξεκάθαρο μήνυμά του.
Η Φλόγα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και σημαντικά σύμβολα του Ολυμπισμού και παράλληλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ολυμπιακής κληρονομιάς, καθώς συνδέει τους Αγώνες της Αρχαιότητας με τους σύγχρονους, διαδραματίζοντας το ρόλο μιας διαχρονικής γέφυρας, που ενώνει το χθες με το σήμερα αλλά και το αύριο της ανθρωπότητας.
Παράλληλα, είναι το Ιερό σύμβολο της φιλίας, της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Και, όταν μεταφέρεται από χέρι σε χέρι ανθρώπων όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, διαφορετικής κουλτούρας, μόρφωσης και καταγωγής, επιβεβαιώνει στην πράξη ότι όσα ενώνουν τους κατοίκους του πλανήτη μας είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν», είπε στην ομιλία του ο κ.Καπράλος.
Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της, Ζακ Ρογκ, για την υποστήριξη και τη βοήθεια που προσφέρει στους Έλληνες αθλητές και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα μας.
Θέλουμε, επίσης, να ευχηθούμε ολόψυχα στον Σεμπάστιαν Κόε και την ομάδα του «Καλή Επιτυχία» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και να τους διαβεβαιώσουμε ότι η Ιερή Φλόγα στο ταξίδι της ως το Ολυμπιακό Στάδιο της Βρετανικής πρωτεύουσας δεν θα είναι μόνη. Θα την συνοδεύουν οι ευχές όλων των Ελλήνων για μια άψογη διοργάνωση!».
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Σπύρος Ζαννιάς, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Λονδίνο, ενώ τόνισε: «Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας σηματοδοτεί εκεχειρία και ειρήνη. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον πρόεδρό της, Δρα Ζακ Ρογκ, για την ιστορική πρωτοβουλία που πήραν, να υιοθετήσει ο Ο.Η.Ε., με ομόφωνο ψήφισμά του, κάλεσμα προς όλες τις χώρες μέλη του να χτίσουν ειρηνικά έναν καλύτερο κόσμο, μέσα από τον Αθλητισμό και το Ολυμπιακό ιδεώδες.
Την επόμενη Πέμπτη 17 Μαΐου στις 19:00, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το μοναδικό σύμβολο ειρήνης θα παραδοθεί σε χέρια, που έχουν διαχρονικά αποδείξει τον πολιτισμό τους και την αγάπη τους για τον αθλητισμό, με τελικό προορισμό το Λονδίνο, στις 27 Ιουλίου, για την έναρξη των XXX θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Μητροπολιτική πόλη του Λονδίνου είναι η μοναδική διοργανώτρια πόλη, για την οποία η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε για δεύτερη φορά στην Ιερή πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας. Είμαι βέβαιος ότι το Λονδίνο θα κρατήσει άσβεστη την Ολυμπιακή Φλόγα, στέλνοντας, για πάντα, μήνυμα ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο δήμαρχος, Ευθύμης Κοτζάς, αφού επανέλαβε το αίτημα να ανατεθεί στην Αρχαία Ολυμπία η διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Εκατόν δέκα έξι χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά τις προσπάθειες του Πιερ ντε Κουμπερτέν και του Δημητρίου Βικέλα, αποδεικνύεται περίτρανα η ανάγκη της σημερινής παγκόσμιας κοινωνίας να προσεγγίσει τις αξίες του Ολυμπισμού έτσι όπως διαμορφώθηκαν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σήμερα, σε μία κρίσιμη διεθνή συγκυρία, ευχόμαστε το Ολυμπιακό Φως να εμπνεύσει και να συνεγείρει τους ηγέτες και τους πολίτες του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την παγκόσμια ειρήνη και προκοπή.
Οραματιζόμαστε την Ολυμπία τόπο συνάντησης των Νέων όλου του κόσμου, με την άμεση διοργάνωση εδώ Ολυμπιάδας Νέων, προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, με τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά του Ολυμπιακού Πνεύματος. Ο νέος αυτός θεσμός, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη Σινγκαπούρη το 2010, είχε προταθεί για την Ολυμπιάδα του 2004 και σχεδιασθεί για να διοργανωθεί στην Αρχαία Ολυμπία. Σε αυτό το νέο θεσμό υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος του προέδρου της ΔΟΕ, Δρα Ζακ Ρογκ. Αυτά τα οράματα θέλουμε να μοιραστούμε με όλους σας».
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, που παρέστη για έκτη και τελευταία φορά σε Τελετή Αφης (το 2013 αποχωρεί από την ηγεσία της ΔΟΕ), αναφέρθηκε αρχικά στις αξίες που εκπροσωπεί το Ολυμπιακό Κίνημα, ενώ ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τόσο το δήμαρχο, Ευθύμη Κοτζά, όσο και τα στελέχη της ΕΟΕ: «Η Φλόγα που ανάβει εδώ από τις αγνές ακτίνες του ήλιου είναι ένα ισχυρό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών που διέπουν το Κίνημά μας. Είναι ένας φάρος για τις Ολυμπιακές αξίες της φιλίας, της υπεροχής και του σεβασμού. Είναι ένα σύμβολο συντροφικότητας και ειρήνης.
Ως αναγνώριση αυτών των αξιών, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ομόφωνα ψήφισμα το οποίο καλεί τα έθνη να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό και καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Το ψήφισμα είναι η σύγχρονη εκδοχή της αρχαίας Ολυμπιακής Εκεχειρίας που επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των αθλητών και των θεατών στους Αγώνες».
Και κατέληξε ο «ισχυρός άνδρας» της ΔΟΕ: «Το Λονδίνο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον κόσμο για τρίτη φορά και συγχαίρω το Λόρδο Κόε και τους φίλους μας στο «Λονδίνο 2012», καθώς και τον Ντένις Όσβαλντ και την Επιτροπή Συντονισμού, για το θαυμάσιο έργο της προετοιμασίας αυτής της παγκόσμιας γιορτής της ανθρωπότητας.
Καθώς η Ολυμπιακή δάδα θα ταξιδεύει σε όλο το εύρος του Ηνωμένου Βασιλείου για να καταλήξει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, ο ισχυρός συμβολισμός της και οι εμπνευσμένες ιστορίες πολλών Λαμπαδηδρόμων θα αγγίξουν τις καρδιές και θα εξάψουν τη φαντασία σε όλο τον κόσμο».
Τέλος ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Λονδίνο 2012», Σεμπάστιαν Κόε, επισήμανε: «Εμπνεόμαστε και μόνο με την παρουσία μας εδώ, σε έναν τόπο όπου οι λαοί του αρχαίου κόσμου συγκεντρώθηκαν και συναγωνίστηκαν σε θρυλικούς αθλητικούς αγώνες. Μέσω αυτής της μοναδικής τοποθεσίας, είμαστε σε θέση να συνδέσουμε τους Αγώνες της Αρχαιότητας με τους Σύγχρονους Αγώνες.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συγκεντρωθεί εδώ για να γιορτάσει την Αφή της Φλόγας. Η σημερινή Τελετή μας υπενθυμίζει τη βασική αποστολή και ευθύνη του Λονδίνου 2012 -να εμπνεύσει τους νέους. Θα βάλουμε τους νέους στο κέντρο της Λαμπαδηδρομίας μας, όπως ακριβώς ο Κουμπερτέν έβαλε τους νέους στο κέντρο του Ολυμπιακού οράματός του.
Θα συμπεριλάβουμε σε αυτήν τη Λαμπαδηδρομία νέους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες, αντικατοπτρίζοντας έτσι την έντονη πολυμορφία και δημιουργικότητα του Λονδίνου, ως παγκόσμιο προορισμό και φωνή για τους νέους ανθρώπους.
Αυτό αντανακλάται στην επιλογή του 19χρονου Άλεξ Λούκος ως δεύτερου Λαμπαδηδρόμου μας σήμερα. Ο Άλεξ, ο πατέρας του οποίου κατάγεται από το ελληνικό νησί της Λέσβου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νιούχαμ στο Ανατολικό Λονδίνο, όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό μας Πάρκο. Εκπροσωπεί τους νέους του Λονδίνου σήμερα, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εκπροσώπησε τους νέους, όταν επιλέχθηκε ως ένας από τους 30 Νέους Πρεσβευτές μας, που συμπεριελήφθησαν στην ομάδα του Λονδίνου 2012 κατά το τελικό στάδιο της υποψηφιότητάς μας στη Σινγκαπούρη τον Ιούλιο του 2005.
Καθώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα. Ειδικότερα για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα αυτής της Ολυμπιακής κληρονομιάς που σημαίνει τόσα πολλά για τον κόσμο.
Αυτή η μοναδική Φλόγα θα μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας και θα υπενθυμίσει στους ανθρώπους τις αιώνιες αξίες του Ολυμπιακού κινήματος που όλοι μοιραζόμαστε.
Υποσχόμαστε να προστατεύσουμε τη Φλόγα, να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις της και να οργανώσουμε μία συναρπαστική Λαμπαδηδρομία, για την οποία θα μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι και η οποία μπορεί να εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά».
ΑΜΠΕ
την Αφή της Φλόγας στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, που έγινε με κάθε επισημότητα και την παρουσία χιλιάδων θεατών. Ήδη η Ιερή Φλόγα βρίσκεται στην πορεία για τον Πειραιά όπου θα διανυκτερεύσει, αφού κατά την πρώτη ημέρα της Λαμπαδηδρομίας περάσει από Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβο, Γαστούνη, Λεχαινά και Κόρινθο.
Στην τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο ...
πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας, Ντέιβιντ Λάντσμαν, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, με αρκετά μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, μέλη της ΔΟΕ, Έλληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι και πολλοί άλλοι.
Από νωρίς το πρωί η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ξεκινούσαν μέσα από την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας και από το ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων υποχρέωναν όλα τα οχήματα να σταθμεύσουν, ενώ έλεγχοι διεξάγονταν κατά την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο και το στάδιο καθώς και στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Χιλιάδες κάτοικοι των γύρω περιοχών και εκδρομείς από την Ελλάδα κα το εξωτερικό, αψηφώντας τον καυτό ήλιο, κατέκλυσαν το πρανές του Σταδίου της Αρχαίας Ολυμπίας και χειροκροτούσαν θερμά τις Ιέρειες στο τέλος της Τελετής, καθώς και τους ομιλητές της εκδήλωσης και μεταξύ τους τον Ζακ Ρογκ, που ολοκληρώνοντας είπε στα ελληνικά: «ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».
Με την έναρξη της τελετής στο Ναό της Ήρας, την οποία παρακολούθησαν οι Έλληνας και ξένοι επίσημοι, ένα σύννεφο σκέπασε το χώρο πάνω από το Στάδιο, αλλά σύντομα διαλύθηκε, κάνοντας εύκολη τη διαδικασία Αφής της Φλόγας και το άναμμα της δάδας από την Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη, με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου.
Το σοβαρό απρόοπτο, όμως, συνέβη λίγο αργότερα όταν, με την ολοκλήρωση του τελετουργικού του χορού και την εμφάνιση της Πρωθιέρειας στην κορυφή του Λόφου με την Ιερή Φλόγα, η οποία ήταν αναμμένη στην εστία που κρατούσε στα χέρια της, ένας ξαφνικός δυνατός αέρας την έσβησε. Χωρίς να πανικοβληθεί η Πρωθιέρεια κατευθύνθηκε πίσω στο Βωμό και μετά από δύο λεπτά επέστρεψε με αναμμένη και πάλι την εστία.
Χωρίς άλλα απρόοπτα η τελετή ολοκληρώθηκε κανονικά, με το χορό να εισπράττει τα χειροκροτήματα των θεατών για την πολύ όμορφη παρουσίαση που έκανε στην τελετή, αποδίδοντας υποδειγματικά τις δυναμικές χορογραφίες της Άρτεμης Ιγνατίου.
Επίσης συγκινημένος πήρε από την Πρωθιέρεια την Ιερή Φλόγα μαζί με ένα κλαδί ελιάς ως πρώτος λαμπαδηδρόμος ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης, Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος στο μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, την παρέδωσε στον Αλέξανδρο Λούκος. Ο 19χρονος Ελληνοβρετανός είχε επιλεγεί από τους διοργανωτές του «Λονδίνο 2012» ως δεύτερος λαμπαδηδρόμος.
«Δεν μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματα που νιώθω αυτή τη στιγμή. Είναι η κορυφαία στιγμή της ζωής μου. Μου είχε περιγράψει ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης (σ.σ. πρώτος Λαμπαδηδρόμος το 2008) τι είχε αισθανθεί αυτός, αλλά δεν το περίμενα. Θέλω αυτή τη χαρά που νιώθω να την ανταποδώσω σε όλους τους Έλληνες, δίνοντας το 101% των δυνατοτήτων μου στο Λονδίνο, όπου θα είναι και οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες της καριέρας μου», είπε εμφανέστατα συγκινημένος αλλά και χαρούμενος ο Γιαννιώτης.
Και πρόσθεσε: «Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι έχω τη βοήθεια της ομοσπονδίας μου (σ.σ. ΚΟΕ) αλλά και της ΕΟΕ. Βοηθούν και αυτό θα πρέπει να το λέμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πορευτούμε με τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Όταν άναψε η δάδα και κατά την αποχώρησή μου από το στάδιο, άκουγα τις φωνές επιδοκιμασίας των θεατών και τα χειροκροτήματα και τα πόδια μου έτρεμαν. Τους ευχαριστώ όλους».
Συνολικά το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα, θα περάσει από 43 και πλέον πόλεις, ενώ θα συμμετάσχουν 500 και πλέον λαμπαδηδρόμοι.
Η Ολυμπιακή Φλόγα, μετά την παράδοσή της στις 17 Μαϊου στους Βρετανούς σε ειδική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα μεταφερθεί την επομένη (18/5) με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος στη στρατιωτική βάση Κούλντροουζ, στην Κορνουάλη, απ΄ όπου θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της Λαμπαδηδρομίας.
Επί 70 ημέρες, περίπου 8.000 Λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα σε ολόκληρη την επικράτεια της Μεγάλης Βρετανίας, πριν αυτή φτάσει στις 27 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Αγώνων. Εκεί θα παραμείνει και θα καίει άσβεστη ως την τελετή λήξης, στις 12 Αυγούστου.
«Συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να ζήσουμε ξανά την ανεπανάληπτη εμπειρία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Σε λίγη ώρα, στο ναό της Ήρας, σύμφωνα με το αρχαίο τελετουργικό, θα γεννηθεί και πάλι το Ιερό Φως για να στείλει παντού στον κόσμο το ξεκάθαρο μήνυμά του.
Η Φλόγα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και σημαντικά σύμβολα του Ολυμπισμού και παράλληλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ολυμπιακής κληρονομιάς, καθώς συνδέει τους Αγώνες της Αρχαιότητας με τους σύγχρονους, διαδραματίζοντας το ρόλο μιας διαχρονικής γέφυρας, που ενώνει το χθες με το σήμερα αλλά και το αύριο της ανθρωπότητας.
Παράλληλα, είναι το Ιερό σύμβολο της φιλίας, της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Και, όταν μεταφέρεται από χέρι σε χέρι ανθρώπων όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, διαφορετικής κουλτούρας, μόρφωσης και καταγωγής, επιβεβαιώνει στην πράξη ότι όσα ενώνουν τους κατοίκους του πλανήτη μας είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν», είπε στην ομιλία του ο κ.Καπράλος.
Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της, Ζακ Ρογκ, για την υποστήριξη και τη βοήθεια που προσφέρει στους Έλληνες αθλητές και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα μας.
Θέλουμε, επίσης, να ευχηθούμε ολόψυχα στον Σεμπάστιαν Κόε και την ομάδα του «Καλή Επιτυχία» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και να τους διαβεβαιώσουμε ότι η Ιερή Φλόγα στο ταξίδι της ως το Ολυμπιακό Στάδιο της Βρετανικής πρωτεύουσας δεν θα είναι μόνη. Θα την συνοδεύουν οι ευχές όλων των Ελλήνων για μια άψογη διοργάνωση!».
Ο πρόεδρος της επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Σπύρος Ζαννιάς, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Λονδίνο, ενώ τόνισε: «Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας σηματοδοτεί εκεχειρία και ειρήνη. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον πρόεδρό της, Δρα Ζακ Ρογκ, για την ιστορική πρωτοβουλία που πήραν, να υιοθετήσει ο Ο.Η.Ε., με ομόφωνο ψήφισμά του, κάλεσμα προς όλες τις χώρες μέλη του να χτίσουν ειρηνικά έναν καλύτερο κόσμο, μέσα από τον Αθλητισμό και το Ολυμπιακό ιδεώδες.
Την επόμενη Πέμπτη 17 Μαΐου στις 19:00, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το μοναδικό σύμβολο ειρήνης θα παραδοθεί σε χέρια, που έχουν διαχρονικά αποδείξει τον πολιτισμό τους και την αγάπη τους για τον αθλητισμό, με τελικό προορισμό το Λονδίνο, στις 27 Ιουλίου, για την έναρξη των XXX θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Μητροπολιτική πόλη του Λονδίνου είναι η μοναδική διοργανώτρια πόλη, για την οποία η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε για δεύτερη φορά στην Ιερή πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας. Είμαι βέβαιος ότι το Λονδίνο θα κρατήσει άσβεστη την Ολυμπιακή Φλόγα, στέλνοντας, για πάντα, μήνυμα ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο δήμαρχος, Ευθύμης Κοτζάς, αφού επανέλαβε το αίτημα να ανατεθεί στην Αρχαία Ολυμπία η διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Εκατόν δέκα έξι χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά τις προσπάθειες του Πιερ ντε Κουμπερτέν και του Δημητρίου Βικέλα, αποδεικνύεται περίτρανα η ανάγκη της σημερινής παγκόσμιας κοινωνίας να προσεγγίσει τις αξίες του Ολυμπισμού έτσι όπως διαμορφώθηκαν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σήμερα, σε μία κρίσιμη διεθνή συγκυρία, ευχόμαστε το Ολυμπιακό Φως να εμπνεύσει και να συνεγείρει τους ηγέτες και τους πολίτες του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την παγκόσμια ειρήνη και προκοπή.
Οραματιζόμαστε την Ολυμπία τόπο συνάντησης των Νέων όλου του κόσμου, με την άμεση διοργάνωση εδώ Ολυμπιάδας Νέων, προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, με τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά του Ολυμπιακού Πνεύματος. Ο νέος αυτός θεσμός, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη Σινγκαπούρη το 2010, είχε προταθεί για την Ολυμπιάδα του 2004 και σχεδιασθεί για να διοργανωθεί στην Αρχαία Ολυμπία. Σε αυτό το νέο θεσμό υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος του προέδρου της ΔΟΕ, Δρα Ζακ Ρογκ. Αυτά τα οράματα θέλουμε να μοιραστούμε με όλους σας».
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, που παρέστη για έκτη και τελευταία φορά σε Τελετή Αφης (το 2013 αποχωρεί από την ηγεσία της ΔΟΕ), αναφέρθηκε αρχικά στις αξίες που εκπροσωπεί το Ολυμπιακό Κίνημα, ενώ ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τόσο το δήμαρχο, Ευθύμη Κοτζά, όσο και τα στελέχη της ΕΟΕ: «Η Φλόγα που ανάβει εδώ από τις αγνές ακτίνες του ήλιου είναι ένα ισχυρό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών που διέπουν το Κίνημά μας. Είναι ένας φάρος για τις Ολυμπιακές αξίες της φιλίας, της υπεροχής και του σεβασμού. Είναι ένα σύμβολο συντροφικότητας και ειρήνης.
Ως αναγνώριση αυτών των αξιών, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ομόφωνα ψήφισμα το οποίο καλεί τα έθνη να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό και καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Το ψήφισμα είναι η σύγχρονη εκδοχή της αρχαίας Ολυμπιακής Εκεχειρίας που επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των αθλητών και των θεατών στους Αγώνες».
Και κατέληξε ο «ισχυρός άνδρας» της ΔΟΕ: «Το Λονδίνο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον κόσμο για τρίτη φορά και συγχαίρω το Λόρδο Κόε και τους φίλους μας στο «Λονδίνο 2012», καθώς και τον Ντένις Όσβαλντ και την Επιτροπή Συντονισμού, για το θαυμάσιο έργο της προετοιμασίας αυτής της παγκόσμιας γιορτής της ανθρωπότητας.
Καθώς η Ολυμπιακή δάδα θα ταξιδεύει σε όλο το εύρος του Ηνωμένου Βασιλείου για να καταλήξει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, ο ισχυρός συμβολισμός της και οι εμπνευσμένες ιστορίες πολλών Λαμπαδηδρόμων θα αγγίξουν τις καρδιές και θα εξάψουν τη φαντασία σε όλο τον κόσμο».
Τέλος ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Λονδίνο 2012», Σεμπάστιαν Κόε, επισήμανε: «Εμπνεόμαστε και μόνο με την παρουσία μας εδώ, σε έναν τόπο όπου οι λαοί του αρχαίου κόσμου συγκεντρώθηκαν και συναγωνίστηκαν σε θρυλικούς αθλητικούς αγώνες. Μέσω αυτής της μοναδικής τοποθεσίας, είμαστε σε θέση να συνδέσουμε τους Αγώνες της Αρχαιότητας με τους Σύγχρονους Αγώνες.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συγκεντρωθεί εδώ για να γιορτάσει την Αφή της Φλόγας. Η σημερινή Τελετή μας υπενθυμίζει τη βασική αποστολή και ευθύνη του Λονδίνου 2012 -να εμπνεύσει τους νέους. Θα βάλουμε τους νέους στο κέντρο της Λαμπαδηδρομίας μας, όπως ακριβώς ο Κουμπερτέν έβαλε τους νέους στο κέντρο του Ολυμπιακού οράματός του.
Θα συμπεριλάβουμε σε αυτήν τη Λαμπαδηδρομία νέους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες, αντικατοπτρίζοντας έτσι την έντονη πολυμορφία και δημιουργικότητα του Λονδίνου, ως παγκόσμιο προορισμό και φωνή για τους νέους ανθρώπους.
Αυτό αντανακλάται στην επιλογή του 19χρονου Άλεξ Λούκος ως δεύτερου Λαμπαδηδρόμου μας σήμερα. Ο Άλεξ, ο πατέρας του οποίου κατάγεται από το ελληνικό νησί της Λέσβου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νιούχαμ στο Ανατολικό Λονδίνο, όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό μας Πάρκο. Εκπροσωπεί τους νέους του Λονδίνου σήμερα, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εκπροσώπησε τους νέους, όταν επιλέχθηκε ως ένας από τους 30 Νέους Πρεσβευτές μας, που συμπεριελήφθησαν στην ομάδα του Λονδίνου 2012 κατά το τελικό στάδιο της υποψηφιότητάς μας στη Σινγκαπούρη τον Ιούλιο του 2005.
Καθώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα. Ειδικότερα για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα αυτής της Ολυμπιακής κληρονομιάς που σημαίνει τόσα πολλά για τον κόσμο.
Αυτή η μοναδική Φλόγα θα μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας και θα υπενθυμίσει στους ανθρώπους τις αιώνιες αξίες του Ολυμπιακού κινήματος που όλοι μοιραζόμαστε.
Υποσχόμαστε να προστατεύσουμε τη Φλόγα, να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις της και να οργανώσουμε μία συναρπαστική Λαμπαδηδρομία, για την οποία θα μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι και η οποία μπορεί να εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά».
ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου