Pages

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Βρετανικά σχόλια για τη δήλωση S&P

Η δήλωση-προειδοποίηση από τον οίκο Standard & Poor's περί επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου συμμετοχής των γαλλικών και πιθανώς άλλων τραπεζών στο δεύτερο πακέτο για την Αθήνα υπό την εξεταζόμενη μορφή, κυριάρχησε από το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά τις αναλύσεις των βρετανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την κρίση χρέους. Στην ιστοσελίδα τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επικαλούνται Γάλλους αξιωματούχους που λένε ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν διόλου απρόσμενη και Γερμανούς που υποστηρίζουν ότι τα σχέδιά τους λάμβαναν από την αρχή υπόψη μία τέτοια εξέλιξη. Σημειώνεται επίσης ότι ακόμα και η ίδια η ανακοίνωση του οίκου αφήνει ένα παράθυρο αποφυγής του καθεστώτος πτώχευσης αν τυχόν υπάρξουν ορισμένες αλλαγές. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης σχεδόν δυναμιτίζει τη γαλλική πρόταση υπό την παρούσα μορφή, αλλά παράλληλα είναι πιθανό εντείνει τον έλεγχο και το σκεπτικισμό των Ευρωπαίων για το ρόλο και την αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης. Για τους Γάλλους πάντως, επισημαίνει η εφημερίδα, το κλειδί τώρα είναι να διαπιστωθούν οι προθέσεις της ΕΚΤ αναφορικά με την αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων δανεισμού σε περίπτωση επιλεκτικής πτώχευσης, καθεστώς αξιολόγησης που δίνει πάντως μία ευελιξία, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο Γκάρντιαν χαρακτηρίζει την απειλή του οίκου αξιολόγησης ως πλήγμα στις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας. Αναλυτές που μιλούν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας πάντως επισημαίνουν ότι η σχετικά ήπια αντίδραση των αγορών αποδεικνύει ότι η τοποθέτηση του S&P δεν ήταν απρόσμενη. Για τους Τάιμς η αναταραχή στην Ελλάδα βαθαίνει μετά την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης.

Το πρωί της Δευτέρας, στο φύλλο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου χαρακτήριζε το γαλλικό σχέδιο συμμετοχής των τραπεζών στο νέο πακέτο της Ελλάδας ως τοξικό παράγωγο που δεν είναι «συμμετοχή», αλλά «διάσωση» ιδιωτών πιστωτών. Κατά τον αναλυτή της εφημερίδας, το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα σε μια τέτοια συμφωνία είναι υπερβολικά υψηλό και όπως σχολιάζει δεν μπορεί να δει γιατί οι Έλληνες θα αποδέχονταν μία τέτοια «καταστροφική συμφωνία».

Στο κύριο άρθρο τους εξάλλου οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς λένε ότι η καλύτερη τακτική στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα είναι η έκδοση ομολόγων τύπου Μπρέιντι, κατά το πρότυπο του σχεδίου για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η εφημερίδα, πρώτα η Ελλάδα και οι εταίροι της πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο που θα στοχεύει σε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στη συνέχεια η Αθήνα θα εκδίδει νέα ομόλογα είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είτε με κούρεμα. Τρίτον, η ευρωζώνη θα τερματίσει τα δάνεια διάσωσης και θα προσφέρει αντί για χρήματα εγγυήσεις για τα ελληνικά ομόλογα. Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό, υποστηρίζει η εφημερίδα, είναι μέσω της έκδοσης άτοκων ομολόγων από το ΕΤΧΣ που θα τα δανείσει στην Αθήνα, η οποία θα τα χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο για τα ομόλογα Μπρέιντι με παρόμοια ωρίμανση.

Το σχέδιο αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα καλύπτει τόσο την Ελλάδα όσο και τους πιστωτές ή τις υπόλοιπες κυβερνήσεις. Το κύριο εμπόδιο όμως είναι πολιτικό, σημειώνεται, καθώς τίθεται το θέμα της παροχής εγγυήσεων από την ευρωζώνη προς μία χώρα-μέλος.

Απορρίπτοντας τη συλλογιστική των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο οικονομικός συντάκτης του BBC Πολ Μέισον επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πλέον υπάρχουν οι οίκοι αξιολόγησης που ελέγχουν τέτοιου είδους λογιστικά τεχνάσματα και ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ σε αντίθεση με την ΕΚΤ μπορεί εκτός από χρήμα να εκδίδει ομόλογα και να καθορίζει εθνικά επιτόκια, κάτι που συνέβαλε στην επιτυχία των ομολόγων Μπρέιντι.

Σε ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς από την Αθήνα, εξάλλου, η σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες αφήνονται στα χέρια της μοίρας, καθώς η εμπλοκή τους στην πολιτική κρίση τις έχει αφαιρέσει τον έλεγχο επί του πεπρωμένου τους. Αναφέρεται επίσης ότι η μείωση των καταθέσεων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, όπως και η αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα υπάρξει κούρεμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι γνώστες των συζητήσεων αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το αποθεματικό του ταμείου σταθερότητας για τις τράπεζες από 10 σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: