Αν ο υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος νομοθετήσει μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις, δήλωσε σήμερα ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Υγείας «με ακατέργαστα και πρόχειρα νομοθετήματα, επιταχύνει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και χιλιάδες γιατροί εξωθούνται στην απαξίωση και στην ανεργία».
Ο ΙΣΑ προέβλεψε ότι ο Έλληνας ασθενής θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη, καθώς η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας παραδίδονται συστηματικά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και να στερηθεί των πολύτιμων υπηρεσιών χιλιάδων έμπειρων γιατρών, οι οποίοι θα βρεθούν εκτός του Συστήματος Υγείας.
Ειδικότερα, με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας, ο ΙΣΑ υπολογίζει ότι θα βρεθούν εκτός συστήματος 3.900 έως 5.850 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ θα χαθούν 3.250 θέσεις ειδικευομένων. Εκτιμά, δε, ότι περισσότεροι από 26.000 άτομα, υγειονομικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, πρόκειται να βρεθούν εκτός υγειονομικού συστήματος.
Ο κ. Πατούλης υποστήριξε ότι με τον ΕΟΠΥΥ (Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) προβλέπεται μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά 50% και των συμβεβλημένων γιατρών, σε πρώτη φάση, κατά 25%, εκτιμώντας ότι τελικά θα αποκλειστούν περισσότεροι από 16.000 γιατροί, οι οποίοι σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες ασφαλισμένους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας ότι με την πολιτική του ενισχύονται συνθήκες επικράτησης ιδιωτικής λογικής στο ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια στον ιδιωτικό τομέα.
Όσον αφορά το άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι ο υπουργός Υγείας «κατ’ εξακολούθηση υπότροπος, αθετεί την νομοθετημένη δέσμευσή του και εν κρυπτώ προωθεί το άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, καταθέτοντας αιφνιδίως, τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καταργείται η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του πρόσφατου νόμου 3984/2011».
Σύμφωνα με την τροπολογία, «ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, μη γιατρός, μπορεί να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων (πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και άλλες μονάδες) και να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει η πόρτα στα "σούπερ μάρκετ" της υγείας και οδηγείται στην αλλοίωση η φύση του ιατρικού επαγγέλματος, μετατρέποντας την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα» αναφέρει ο ΙΣΑ.
Για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι αυτές οδηγούν σε διοικητικούς γίγαντες, που θα υπερφορτώσουν τις ήδη επιβαρυμένες υφιστάμενες δομές, σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων, της ποιότητας των παρερχόμενων υπηρεσιών υγείας και εν τέλει του εξορθολογισμού των δαπανών.
Τέλος, ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες γιατροί, συμβεβλημένοι με τα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία, βρίσκονται διαχρονικά σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας, καθώς τα Ταμεία τους οφείλουν τα δεδουλευμένα για χρονικό διάστημα από 15 έως 24 μήνες. «Εκτιμάται ότι μόνο για τον ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου), το ποσό που χρωστά το Ταμείο υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν στους γιατρούς τα Ασφαλιστικά Ταμεία οδηγώντας τους σε αδιέξοδο», είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου