Pages

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Υπαρκτός κίνδυνος για τσουνάμι στη βόρεια Ελλάδα

Διαβάστε πώς ο κίνδυνος να πληγεί από τσουνάμι η Ελλάδα, συνδέεται με την αναφορά του Ηροδότου στην αποτυχημένη προσπάθεια των Περσών να πολιορκήσουν την Ποτίδαια. Τι αναφέρει Γερμανός καθηγητής
Στον υπαρκτό κίνδυνο για τσουνάμι στη βόρεια Ελλάδα αναφέρεται ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Άαχεν, Κλάους Ράιχερτερ.
Ο κίνδυνος για τσουνάμι στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων το οποίο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα "Hamburger Abendblatt", είναι υποτιμημένος, καθώς τα προηγούμενα 5.000 χρόνια υπήρχαν στα βόρεια συνέχεια τέτοια φαινόμενα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή, κύματα ύψους 3-5 μέτρων θα μπορούσαν να πλήξουν τις ακτές, επομένως η βορειονατολική ακτή θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των πλέον επικίνδυνων περιοχών για τσουνάμι στην Ελλάδα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη ζώνη, με πολλές μόνιμες κατοικίες, ξενοδοχεία και εξοχικά σπίτια.
Ο ερευνητής θα παρουσιάσει τη μελέτη του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Σεισμολογίας (SSA) στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.
Τι αναφέρει ο Ηρόδοτος
Αφορμή για την επιστημονική έρευνα του Κλάους Ράιχερτερ αποτέλεσε έργο του Ηροδότου, στο οποίο περιέγραφε ότι το 479 π.Χ. ισχυρά κύματα συνέτριψαν χιλιάδες Πέρσες μετά την επίθεση στην Ποτίδαια.
Αυτό το τσουνάμι, που ο Ηρόδοτος απέδωσε σε πράξη των Θεών, ήταν μάλιστα που έσωσε την Ποτίδαια, καθώς τεράστια κύματα παρέσυραν τους Πέρσες ενώ επιχειρούσαν να την πολιορκήσουν.
Από τις ανασκαφές που έγιναν επίσης κοντά στην γειτονική, αρχαία πόλη της Μένδης διαπιστώθηκε ότι την εποχή εκείνη σημειώθηκαν πολύ έντονα φυσικά φαινόμενα στην περιοχή. Το ιζηματογενές στρώμα της Μένδης περιέχει όστρακα πολύ παλαιότερης εποχής που πιθανότατα μεταφέρθηκαν εκεί από τα βάθη της θάλασσας, μέσω των τεράστιων παλιρροϊκών κυμάτων.
"Αυτό είναι ιστορικό γεγονός, αλλά πρέπει να το ερμηνεύσουμε με επιστημονικό τρόπο", σημειώνει ο Κλάους Ράιχερτερ.
Το τελευταίο τσουνάμι στην περιοχή, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εμφανίστηκε το 1893, ενώ τα νέα γεωλογικά στοιχεία δείχνουν ότι η περιοχή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε τσουνάμι.


news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: